Kur'ân'ın Kur'ân'la tefsiri:Muhammed Emin eş-Şinkitî tefsiri örneği
Tafsi̇ru'l-Quran wi̇th quran: Example of Mukammad eş-Şi̇nkitî
  1. Tez No: 417689
  2. Yazar: MEHMET YAŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEVKET KOTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Muhammed Emin eş-Şinkitî, Edvâ'ü'l-Beyân fî îdâhi'l-Kur'ân bi'l-Kur'ân, Kur'ân'ın Kur'ân'la tefsiri, Muhammed Emin eş-Şinkitî, Edvâ'ü'l-Beyân fî îdâhi'l-Kur'ân bi'lKur'ân, Tafsiru'l-Quran with Quran
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada; Muhammed Emin eş-Şinkitî'nin, önemli eserlerinden olan“Edvâ'ü'l-Beyân fî îdâhi'l-Kur'ân bi'l-Kur'ân”adlı tefsîrinde Kur'ân'ın Kur'ân'la tefsîr yöntemine bakışı incelendi. Çalışmamız, başta giriş olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, önemi, içeriği, literatür taraması, Kur'ân'ın Kur'ân'la tefsîrine genel bir bakış, kavramsal analiz ve Kur'ân'ın Kur'ân'la tefsîrinin önemine değinildi. Birinci bölümde, Şinkitî'nin hayatı, eserleri, hocaları, öğrencileri, dersleri, eserleri, tefsîrinin metodu vb. hususları değişik yönleriyle ele alındı. İkinci bölümde, Şinkitî'nin Kur'ân'ın Kur'ân'la tefsîrinde uyguladığı tefsîr şekillerinden olan; 'amm'ın 'tahsîs' yoluyla tefsîri, 'mücmel'in 'mübeyyen' ile tefsîri, 'mutlak'ın 'mukayyed' ile tefsîri, farklı kıraatlerin birbiri ile tefsîri, mefhûmü'l-muhâlifin tefsîri, birbirine zâhiren zıt görünen müşkil âyetlerin tefsîri ve tercihte bulunma veya kendi görüşünü desteklemesi kısımları örnekleriyle incelendi. Üçüncü bölümde ise Kur'ân üslubunun kendi tefsîri içerisindeki uygulama biçimleri incelendi. Bunlar; ifâdelerdeki ihtimâllerin bire indirilmesi, siyâk-sibâk, garîb lafızların tefsîri, âyetin zâhirini dikkate alma, âyeti birden fazla tefsîre hamletme, istikra/tümevarım, bir âyeti âyetlerle açıklama (tecziyetu'l-âyât) gibi konular oldu.
Özet (Çeviri)
In this study, Mohammed Amin Şinkitî's“Edvâ'ü'l-Beyân fî îdâhi'l-Qur'an bil-Quran”, which is the most important work of him, has been examined. In this work, his method was exegesising the Qur'an by (other ayat of) the Qur'an. Our study is composed of three parts by consisting introduction. In introduction, the importance of conceptual analysis of the Qur'an and exegesising the Qur'an by (other ayat of) the Qur'an have been emphasized; and importance, content, literature, an overview of the exegesising the Qur'an by (other ayat of) the Qur'an have been mentioned. In the first part, Şinkitî's biography, such as his life, works, teachers, students, courses, works, etc. and his exegesising method have been examined by investigation all aspects of them. In the second part, 'âmm''s exegesising by 'tahsees', 'mujmel's exegesising by 'mubayyen', 'mutlaq's exegesising by 'muqayyed', the interpretation of the Qur'an by each of the different qiraats, exegesising by mafhûmu'l-mukhâlifeen, exegesising of seemingly contrary mushkeel ayats and prefering his own opinion on exegesising the Qur'an which are types of the exegesising of the Qur'an by (other ayat of) the Qur'an that Şinkitî had followed. In the third section, application forms of the Qur'anic genre that had been applied by Şinkitî has been examined. These are: elimination of probabilities of meaning to sum up one, Siyaq-Sibaq, exegesising of Ghraib lafeez, considering the seeming of verses/ayat, basing on more than one exegesising, isteqra/induction, description a verse/ayat with other ayats/verses (tecziyetu'l-ayat).