عنوان‌ الأطروحة‌: تفسير‌ القرآن‌ العظيم-من‌ أول‌ سورة‌ الروم إلى‌ نهاية‌ سورة‌ الاحزاب‌ -للعلامة‌'شمـس‌ الـديـن‌ ‌مـحمـد‌ الـمقـدسي‌ الـشافـعي' (دراسة‌ وتحقيق)
Şemseddin Muhammed b. Abdullah el-Makdisi eş-Şafii'nin Tefsiru'l-Kur'ani'l-Azim isimli eserinin tahkikve incelemesi (Rum Suresinin başından Ahzab Suresinin sonuna kadar)
  1. Tez No: 806480
  2. Yazar: BARAA KHALEEL ABDULLAH ABDULLAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSUF ESSA AL-YAGOOB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Şemseddin Muhammed El-Makdisi Eş-Şafii, Rum, Lokman, Secde Ahzab, (Tafsir, Shamseddin Muhammed Al-Maqdisi al-Shafii, Rum, Lokman, Sajde Ahzab)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Kur'an-ı Kerim ilimlerine olan ilgi, birinci yüzyıldan beri İslam biliminde en önemli konulardan biri olmuştur ve halen de öyledir. Araştırmacı el yazması olan bu eseri dikkatli bir şekilde incelemiş ve içinde bulunan parıltının en güzel tarzda ortaya çıkarmak için gayret göstermiştir. Bu elyazmasını seçmemin sebepleri arasında birçok sebep vardır. Bunlardan bir tanesi eserin konusunun yüce olan Kur'an-ı Kerim olması, diğeri de yazarının mezheplerin ilk ortaya çıktığı dönemlerde yaşamış olmasıdır. Genel olarak tefsir ilmine karşı olan merakım özelde de konuya olan ilgim bir diğeri de bu tefsirin İslam literatürüne kazandırılmasıdır. El yazma eserinin sahibini tanıma ve bilgi donanımının geniş olması ve yaşadığı dönemde medeniyet ve ilmi seviyenin çok yüksek olmasıdır. İmam el-Makdisi Hocalarından, öğretmenlerinden ve şeyhlerinden elde ettiği ilimle tefsirini uzun yıllar süren ilim seferlerinden sonra yazmıştır. İmam Sahavi onun eserini tercüme etmiştir, fakat onun meşhur talebelerinin isimlerine ulaşılamamıştır.“Şemseddin Muhammed el-Makdisi eş-Şafii'nin”olarak meşhur olmuştur. Bu lakabı ile Kudüs Elşerif'e olan nisbeti Filistinli olmasındandır. Müfessirlerin imamı anlamında ElÂlem el-Rabbani el-Emin olarak ta olarak isimlendirilmiştir. İnce anlayışa sahipti, güçlü tahkik ve bakış açısına sahipti. İmam el-Makdisi Tefsiru'l-Kur'ani'l-Azim'inde kendine has özel bir üslup kullanmıştır. El-Makdisi diğer müfessirlerden ayırt eden özellikleri arasında şunları zikredebiliriz. Surenin başında, tefsire başlarken surenin Mekki veya medeni olduğunu yazar. Ayetleri manaları ile birlikte açıklar, kelimenin müfredini ifade ettikten sonra dil açısından inceler. Bunda kaynak olarak müfessirlerin tefsirinden ve Lugatu'l-Alarab'tan istifade eder. Bazı yerlerde de kıraat farklılıklarını delilleri ile yazar. Aktardığı kaynakları çok kısa veciz bir şekilde manasını anlatarak dile getirir. ElMakdisi tefsire başlamadan önce Kur'an'da bulunan tüm ayetleri genel olarak ele alır. Ayetlerin bir başka ayetle olan münasebetini, uyumunu belirler. Genel olarak diğer tefsirlerde olduğu gibi ayeti tefsire başlar. Ayetleri fıkhi hükümler açısından Şafii mezhebine göre ele alır. Bu sebeple tefsirinde ismine Şafii lakabı eklenmiştir. İster tefsiri ile uyumlu olsun ister aykırı olsun, ister mezhebinden olsun ister olmasın, kendinden önceki tüm âlimlerin, müfessirlerin görüşlerine düşüncelerine değinir. Fakat sonuç olarak İmam Şafii'ye ve Ehli Sünnete uygun düşen fıkhi hükümleri ifade eder. İbarelerde en kolay olanı tercih etmiştir. Fikirleri, fikri bildiren şahısla birlikte zikreder. Tefsirindeki hadisleri Sahiheyn'de ve diğer hadis kitaplarından nakleder. Birçok yerde İmam Kurtubi'den görüş beyan ettiğine şahit oldum.
Özet (Çeviri)
Interest in the sciences of the Qur'an has been, and still is, one of the most important issues in Islamic science since the early periods of Islam. The researcher carefully examined this manuscript and made an effort to reveal the glow in it in the most beautiful way. There are many reasons why I chose this manuscript. One of them is that the subject of the work is the supreme Qur'an, and the other is that the author lived in the times when the sects first emerged. Another reason is my curiosity towards the science of tafsir in general, my interest in the subject and the introduction of this tafsir to the Islamic literature. Another reason is the extensive knowledge of the owner of the manuscript. and the fact that the civilization and scholarly level was very high during his lifetime. Imam al-Makdisi wrote his tafsir with the knowledge he gained from his teachers and sheikhs after many years of scientific expeditions. Imam Sahavi translated his work, but the names of his famous students could not be found. He became famous as“Shamseddin Muhammad al-Maqdisi al-Shafii”. With this nickname, his relation to Al-Quds Al-Sharif is because he is Palestinian. He is also named as El-Alem al-Rabbani al-Amin, meaning the imam of the commentators. He had subtle insight and perspective. Imam al-Makdisi used a unique style in his Tafsiru'l-Kur'ani'l-Azim. We can mention the following features that distinguish al-Maqdisi from other commentators. At the beginning of the sura, he writes that the sura is 'Meccan' or 'Medeni' at the beginning of the tafsir. He explains the verses with their meanings and examines the word in terms of language. In this, he makes use of the commentary of the commentators and Lugatu'l-Al Arab as a source. In some places, he writes the recitation differences with their proofs. He gives the sources he cited in a very short and concise manner by explaining their meanings. Before starting the tafsir, al-Maqdisi deals with all the verses in the Qur'an in general. He determines the relationship and harmony of the verses with another verse. He deals with the verses according to the Shafi'i sect in terms of fiqh rules. For this reason, the nickname Shafii was added to his name in his tafsir. He refers to the views of all the scholars and commentators before him, whether they are compatible with his tafsir or not, whether they are from his sect or not. He expresses the jurisprudence that conforms to Imam Shafii and Ahl as-Sunnah. He prefers the easiest in phrases. He mentions the ideas together with the person reporting the idea. He narrates the hadiths in his tafsir from Sahiheyn and other hadith books. In many places, I came across him expressing his opinion from Imam Qurtubi.