Hizmetkar liderliğin iş tatminine etkisi: Bişilim sektöründe bir araştırma
The effect of servant leadership on job satisfaction: A research on Turkish ICT sector
- Tez No: 417702
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM ARIKBOĞA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güncel liderlik yaklaşımları, hizmetkar liderlik, lider üye etkileşimi, iş tatmini, bilişim sektörü, Postmodern leadership theories, servant leadership, leader member exchange, ICT sektor
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Hizmetkar liderlik, liderin birincil motivasyonunun ve rolünün başkalarına hizmet etmek olduğu; çalışanları geliştirmek ve güçlendirmek için ihtiyaçlarına odaklanan, karar alma gücünü paylaşan ve işe bütüncül bir yaklaşım getiren bir liderlik tarzıdır. Lider üye etkileşimi teorisi ise liderin astlarının tümüyle aynı şekilde etkileşim kurmadığı, farklı gruplardaki izleyicilere karşı farklı tarz geliştirdiği varsayımına dayanmaktadır. Liderin astlarıyla geliştirdiği ilişki yüksek derecede güvene, desteğe, formal ve informal ödüllere dayanan yüksek kaliteli bir etkileşime, ya da sadece görev odaklı, karşılıklı güvenin oluşmadığı düşük kaliteli bir etkileşime işaret edebilir. İş tatmini ise, çalışanların işi ve işteki tecrübeleri sonucunda ortaya çıkan memnuniyet ve olumlu ruh halinin ifade edilmesidir. Bu tez çalışmasında hizmetkar liderliğin iş tatminine etkisinde lider üye etkileşiminin kısmi aracılık etkisi ileri sürülmektedir. Araştırmada geliştirilen model Bilgi ve İletişim Teknolojileri (Bilişim) Sektörü çalışanlarından toplanan veri ile test edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Servant-leadership is a theoretical framework that defines a leader's primary motivation and role as service to others. It introduces a holistic approach to work, advocates a sense of community, and promotes the sharing of power in decision making by showing humility, authenticity and stewardship. Servant leader also develops and empowers employees by standing back and forgiving mistakes, encouraging to be autonomous. On the other hand the Leader Member Exchange (LMX) Theory explores the one-on-one relationship between a leader and the individual follower independently, instead of focusing on the general relationship between the leader and the group as a whole. Job satisfaction is the reaction of an employee against her occupation or organization. Servant leaders can effect job satisfaction by focusing on the needs of followers, developing their potential, and empowering them. The job satisfaction is key to alligning the creativity of the employee with the interest of the human capital driven organizations like ICT sector companies. In this dissertation, I am exploring the partial mediating role of high quality LMX on the servant leadership and overall job satisfaction. I am also applying the research model on Turkish ICT Sector.