Kurumsal sosyal sorumluluğun kurum içi iletişimi sağlamada kurumsal bağlılığa etkisi
The effect of corporate social responsibility on organizational commitment in providing internal communication
  1. Tez No: 417709
  2. Yazar: GÜLÇİN VATANSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDEMİR OKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Kurum İçi İletişim, Kurumsal Bağlılık, Corporate Social Responsibility, Internal Communication, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Kurumsal sosyal sorumluluk, kuruluş ile paydaşları arasındaki ilişkiyi ortaya koyan bir kavramdır. Kurumsal amaç ve toplumsal refah arasındaki dengenin sağlanmasıdır. Bu çalışma, kurumsal sosyal sorumluluk politika ve faaliyetlerinin kurum içi iletişimle çalışanların kurumsal bağlılığı üzerindeki etkisini teori ve pratik anlamda ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, bu tez çalışması üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci ve ikinci bölümünde; kurumsal sosyal sorumluluk, kurum içi iletişim, kurumsal bağlılık konuları, kavramsal bir çerçevede konular arasındaki ilişkiyi ortaya koyacak şekilde ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise, kurumsal sosyal sorumluluk politika ve faaliyetlerinin kurum içi iletişimle çalışanların kurumsal bağlılığı üzerindeki etkisini ortaya koymak için bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmada, kantitatif araştırma yöntemi uygulanmıştır, veri toplama aracı olarak ise anket tekniği kullanılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda; kurumsal sosyal sorumluluk politika ve faaliyetlerinin kurumsal bağlılık üzerinde etkili olduğu, kurum içi iletişim kanalları ve araçlarının kurumsal bağlılık üzerinde etkili olduğu, kurumsal sosyal sorumluluk politika ve faaliyetlerinin kurum içi iletişimle çalışanların kurumsal bağlılığı üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate social responsibility is a concept demonstrating the relationship between the organization and its stakeholders. Corporate social responsibility is to ensure the balance between corporate objectives and social welfare. This study, aims to determine theory and practical sense that the effect of corporate social responsibility policies and activities on organizational commitment of employees with internal communication. In accordance with this purpose, this thesis study consists of three main chapter. In the first and second chapter of the study; corporate social responsibility, internal communication, organizational commitment topics are analyzed to reveal the relationship between topics within a conceptual framework. In the last part of the study; a research is conducted to reveal the effect of corporate social responsibility policies and activities on organizational commitment of employees with internal communication. In this research, quantitative research methods is applied, questionnaire technique is used for data collection. The results of the research; is reached the conclusion that corporate social responsibility policies and activities had effects on organizational commitment; internal communication channels and tools had effects on organizational commitment; corporate social responsibility policies and activities had effects on organizational commitment of employees with internal communication.