Suriyeli ilkokul öğrencilerine Türkçe öğretimi yapan öğretmenlerin kültürel zekâ düzeyleri ile tükenmişlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Determining the relationship between the cultural intelligence levels and burnout of teachers teaching Turkish to syrian primary school students
- Tez No: 715562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürel zekâ, Tükenmişlik, Suriyeli çocuklar, PİKTES
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırmanın temel amacı; Suriyeli ilkokul öğrencilerine Türkçe öğretim yapan öğretmenlerin kültürel zekâ düzeyleri ile tükenmişlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; 2020-2021 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde Suriyeli çocuklara Türkçe öğretim veren 202 öğretmene uygulanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde analizlerinden, ölçeğin incelenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Öğretmenlerin kültürel zekâ ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiler korelasyon ve regresyon analizleri aracılığıyla incelenmiştir. Öğretmenlerin tanımlayıcı özelliklerine göre ölçek düzeylerindeki farklılaşmaların incelenmesinde t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve post hoc (Tukey, LSD) analizlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda, Suriyeli öğrencilere Türkçe öğretim yapan öğretmenlerin kültürel zekâ düzeylerini yüksek, tükenmişliklerini ise düşük düzeyde olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin kültürel zekâ düzeyleri ile tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı ve negatif yönlü ilişkilerin olduğu, kültürel zekâ düzeyinin artmasının tükenmişliği azalttığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin kültürel zekâ düzeyleri, yaşlarına, cinsiyetlerine, medeni durumlarına, mezun oldukları bölümlere ve Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesinde (PİKTES) çalışma sürelerine göre farklılık göstermezken, eğitim düzeylerine göre biliş puanlarında ve mesleki deneyim sürelerine göre üstbiliş, motivasyon ve kültürel zekâ toplam puanlarında anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin tükenmişlik düzeyleri; cinsiyetlerine, medeni durumlarına, mezun oldukları bölümlere, eğitim düzeylerine ve PİKTES projesinde çalışma sürelerine göre farklılık göstermezken, yaşlarına göre duyarsızlaşma puanları ve mesleki deneyimlerine göre düşük kişisel başarı hissi puanlarının anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the relationships between the cultural intelligence levels and burnout of teachers who teach Turkish to Syrian primary school students. Questionnaire form prepared in line with the purpose; It was applied to 202 teachers who teach Turkish to Syrian children in Istanbul in the 2020-2021 academic year. The obtained data were analyzed in computer environment by means of SPSS 22.0 statistical package program. Frequency and percentage analyzes were used to determine the descriptive characteristics of the teachers participating in the research, and mean and standard deviation statistics were used in the analysis of the scale. The relationships between teachers' cultural intelligence and burnout levels were examined through correlation and regression analyses. T-test, one-way analysis of variance (Anova) and post hoc (Tukey, LSD) analyzes were used to examine the differences in scale levels according to teachers' descriptive characteristics. As a result of the research, it was determined that the teachers who teach Turkish to Syrian children have a high level of cultural intelligence and a low level of burnout. It has been concluded that there is a significant and negative relationship between the cultural intelligence levels of the teachers and their burnout levels, and that an increase in the level of cultural intelligence reduces burnout. While the cultural intelligence levels of the teachers did not differ according to their age, gender, marital status, the departments they graduated from and the duration of work in the PİKTES project, it was concluded that there was a significant difference in the total scores of metacognition, motivation and cultural intelligence according to their education level and professional experience. Burnout levels of teachers; While they did not differ according to their gender, marital status, department they graduated from, education level and working time in the PİKTES project, it was determined that depersonalization scores according to their age and low personal sense of achievement scores differed significantly according to their professional experience.