Mesleğe adanmışlık, örgütsel sadakat ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkinin incelenmesi: Sağlık çalışanları üzerine bir araştırma
Professional dedication, investigation of the relationship between organizational loyalty and that's intention to leave: Aresearch on health workers
  1. Tez No: 417742
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN AŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleğe adanmışlık, örgütsel sadakat, işten ayrılma niyeti, Commitment to profession, organizational loyalty, intention on leaving of the employment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Son yıllarda her sektörde işle ilgili çalışanların tutum ve davranışlarını ölçmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle tıbbi uygulamalardaki değişimlerin de etkisiyle sağlık alanında yer alan çalışanların işleriyle ilgili algı, tutum ve davranışlarını ölçmeye yönelik araştırmaların yapılması hız kazanmaktadır. Sağlık kurumunun başarısı, bir iş gören olarak sağlık çalışanların gösterdiği çabayla büyük oranda ilgilidir. Bu nedenle son zamanlarda sağlık çalışanlarının motivasyon, iş doyumu, örgütsel vatandaşlık ve mesleğe adanmışlık durumlarını inceleyen araştırmalara ihtiyacın arttığı görülmektedir. Bu çalışmada örgütsel sadakat ile işten ayrılma niyeti ve mesleğe adanmışlık arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırma Üsküdar'ın çeşitli hastanelerinde görevli sağlık personelinden anket yöntemiyle elde edilen veriler üzerinden yapılmıştır. Bu araştırmanın amacı, sağlık çalışanların mesleğe adanmışlık durumlarına etki eden faktörleri belirlemektir. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının mesleğe adanmışlık ve örgütsel sadakat düzeyi ortalamaları orta, işten ayrılma niyeti düzeyi ortalaması ise zayıf düzeyde bulunmuştur. Mesleki adanmışlık ile örgütsel sadakat ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişki bulunmuştur. Buna göre işten ayrılma niyeti arttıkça örgütsel sadakat azalmakta, mesleki adanmışlık arttıkça örgütsel sadakat artmakta ve örgütsel sadakat düzeyi arttıkça işten ayrılma niyeti azalmaktadır. Mesleki adanmışlık arttıkça işten ayrılma niyeti azalmakta, örgütsel sadakat arttıkça işten ayrılma niyeti azalmaktadır. Mesleki adanmışlık düzeyi örgütsel sadakat arttırmaktadır. Mesleki adanmışlık ile örgütsel sadakat işten ayrılma niyeti azaltma yaptığı ortaya çıkmıştır. Genel mesleğe adanmışlık ile örgütsel sadakat arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmuştur. Buna göre genel mesleğe adanmışlık arttıkça örgütsel sadakat artmaktadır. Sağlık çalışanlarının genel mesleğe adanmışlık düzeyine bakıldığında işten ayrılma niyeti düzeyini azaltmakta iken, örgütsel sadakat düzeyini arttırmaktadır. Sağlık çalışanlarının örgütsel sadakat düzeyine bakıldığında ise örgütsel sadakat, işten ayrılma niyeti düzeyini azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, some studies are being made which are trying to measure attitudes and behaviours of workers about their jobs for every sector. Especially, surveys about the attitudes, behaviours and sense of health care workers', are gaining speed with the changes on medical applications. Success of a medical institution is substiantially related to effort of workers of that institution as a transactor. Thus, it has seen evaluating the motivation, job satisfaction, organizational citizenship and commitment to profession, is needed. In this study, relation between organizational commitment and intention on leaving of employment and performance has been analyzed. Research has done on the data which gathered from surveys made on health care workers of different hospitals in Üsküdar. Purpose of this reasearch is determining the factors that affects the commitment to profession situtations of workers. As a result of questionnaires it has seen commitment to profession level and organizational loyalty level of the workers is midlevel and level of intention on leaving of employment is weak. And relation ship between organizational commitment and intention on leaving of employment is corrected. Accordingly, while intention on leaving of employment is increasing organizational loyalty is decreasing, while commitment to profession is increasing organizational loyalty is increasing and while organizational loyalty is increasing intention on leaving of employment is decreasing. While Commitment to profession is increasing intention on leaving of employment is decreasing, while organizational loyalty is increasing intention on leaving of employment is decreasing. Level of commitment to profession is making organizational loyalty increase. It has revealed that professional commitment and organizational loyalty makes intention on leaving of the employment decrease. And a statistical relation found out between general professional commitment and organizational loyalty. Hereunder, while general professional commitment is increasing organizational loyalty increases. When we look at the health care workers' general professional commitment levels we see that while intention on leaving of the employment is decreasing organizational loyalty is increasing. But when we look at the organizational loyalty level of health care workers' it makes intention on leaving of the employment is decrease.