Philomela mitinin klasik batı vokal müziğindeki yansıması
The reflection of the myth of philomela in western classical vocal music
  1. Tez No: 417768
  2. Yazar: EVRİM ŞAHİNKAYA KAPLANCIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. ŞEBNEM ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Philomela, Vokal Müzik, Opera, Mitoloji, Philomela, Vocal Music, Opera, Mythology
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Mitoloji ve vokal müzik ilişkisi, klasik batı vokal müziği repertuvarının büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu bağlamda Philomela mitinin klasik batı vokal müziğine nasıl yansıdığı bu çalışmada incelenmiştir. Philomela'yı konu alan veya ondan esinlenen birçok sanat şarkısı, ansambl ve opera vardır; fakat metin ve müzik analizi yapılarak derlenmiş bir seçki bulunmamaktadır. Çalışmanın amacı klasik batı vokal müziği literatürünü tarayarak, Philomela'yı konu edinen çalışmaları bulmak, metin ve müzik analizlerini yaparak mitin hangi açılardan ele alındığını inceleyip, orijinal bir çalışma ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The relation between mythology and vocal music forms a great part of the western classical music repertory. In this regard, the reflection of Philomela myth on the western classical vocal music is studied in this dissertation. There are art songs, ensembles and operas that involve or are inspired by the Philomela myth; nevertheless there is not any compiled anthology in the literature. The purpose of the dissertation is to search the western classical vocal music literature, to analyse the music and the texts of the works that involves the myth of Philomela and to concieve the various aspects to reveal an original study.