Elaia tarihi ve sikkeleri
History and coinage of Elaia
- Tez No: 417794
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Aiolis, Pergamon, Elaia, Liman, Sikkeler, Aeolis, Pergamon, Elaia, Port, Coins
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu yüksek lisans tezinin amacı, antik Aiolis bölgesinde yer alan Elaia (Kazıkbağları/Zeytindağ) kentinin tarihini ve sikkelerini antik yazarlar, modern araştırmalar, arkeolojik kanıtlar, yayımlanmış yazıtlar ve çeşitli sikke katalogları aracılığıyla aydınlatmaya çalışmaktır. Kuruluşundan Eskiçağ'ın sonuna kadar, kentin tarihsel süreci genel hatlarıyla ele alındıktan sonra kente ait yayımlanmış sikkeler derlenerek bir corpus oluşturulmaya çalışılmıştır. Tiplere ve birimlere ayrılarak incelenen sikkeler, memur isimleri ve kültlerle olan bağlantıları açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this post graduate thesis is to explain and enlighten the history and coinage of Elaia located in the ancient Aeolis through ancient authors, modern researches, archaeological evidences and arguments, published articles and various coin catalogues. After considering the city's historical process from the establishment to the end of antiquity in general, coins in the published catalogues are compiled to build a corpus. The coins which are examined by their typology and unities are evaluated by the magistrates and the connections to cults.