İstanbul Finans Merkezinin uluslararası bir karşılaştırması
An international comparison of Istanbul Financial Center
- Tez No: 417811
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İstanbul finans merkezi, Londra finans merkezi, Dubai finans merkezi, İstanbul finans tarihi, Istanbul financial center, London financial center, Dubai financial center, Istanbul financial history
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstanbul Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
İstanbul'a kurulması planlanan finans merkezinin için tarihsel ve güncel bir değerlendirmesini konu edinen bu çalışmada, İstanbul'un finansal anlamda tarihi arka planı incelenmiştir. Buna ek olarak, günümüzün en önemli finans merkezi olan Londra ve yeni kurulmasına rağmen Orta Doğu finans piyasasına hareket getiren Dubai uygulamaları İstanbul'a örnek olması bakımından analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, İstanbul'un bir finans merkezi olması için gerekli tarihi birikimi, ticaret ve sanayi kapasitesi olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın, Londra ve Dubai örneklerinden yola çıkılarak yapılan analizde şehrin halen hukuki, iktisadi ve fiziki yetersizlikleri olduğu görülmüştür. Bu konularda İstanbul'a öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which mentions planned Istanbul finance center's historical and current evaluation, Istanbul's financial history's background is analysed. In addition, today's most important financial center London and newly established Dubai's practices that bring heat to the Middle East finance market, were analysed to serve as models to Istanbul. In conclusion, it was determined that Istanbul has the necessary historical conglomerations, commercial and industrial capacities to be a financial center. In spite of that, in the analyses which was made based on London and Dubai examples, the city's legal, financial and physical properties were determined to be insufficient. In the last part, some proposals were brought forward for Istanbul about these matters.