Piyasa oluşumunda tüketici davranışlarının etkinlik analizi: Otomotiv sektörü üzerine bir uygulama
In the formation of the consumer market effectiveness analysis of behavior: An application on the automotive sector
  1. Tez No: 417819
  2. Yazar: SEVGİ FEYZİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal İktisat, Tüketici Davranışı, Tüketici Davranışlarını Etkileyen Faktörler, Otomotiv Sektörü, Behavioral Economics, Consumer Behavior, The Factors Influencing Consumer Behaviors, Automotive Industry
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Ekonomi sürekli ilerleyen ve diğer bilimler ile etkileşim içinde olan bir bilim dalıdır. Psikoloji ise insan davranışlarını açıklayan bir bilim dalıdır. İnsan psikolojisi ve davranışı karmaşık yapılar göstermektedir. Bu araştırmanın amacı, iktisat ve psikoloji arasındaki ilişkiyi analiz etmektir.Piyasa etkinlik analizinin sağlanmasında tüketicinin kararları ve davranışları ekonomide önemli bir yere sahiptir. İktisadi psikoloji, insanın ekonomik hayat içerisindeki davranışlarını anlamaya çalışır. Çalışmamızın amacı da tüketicinin satın alma sürecindeki davranışlarını açıklamaya çalışmak ve etkili olan psikolojik faktörlerin boyutlarını incelemektir. Otomotiv sektörü, ülkemizde hızla büyüyen ve gelişen bir sektördür. Günümüzde ise otomobil, insan yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu çalışmada tüketici davranışı ve satın alma karar süreci incelenerek, tüketici tercihleri ve bunların psikolojik, kişisel ve sosyo kültürel nedenleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu amaçla tüketicilerin satın alma sürecinde davranışlarını incelemek için otomotiv sektörü üzerinde bir araştırma yapılmıştır.Çalışma genel olarak, teorik ve ampirik olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Teorik bölümde; tüketici davranışları kavramı, özellikleri, gelişimi ve tüketici davranışlarını etkileyen faktörler ele alınmıştır. Uygulama bölümünde ise; otomotiv sektöründeki tüketici davranışları incelenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi seçilmiştir. Son olarak ise elde edilen veriler yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The economy is a science that is constantly advancing and interacts with other sciences. Psychology is a science that describes the behavior of the people. The human psychology and behavior shows that complex structures. Purpose of this study is to analyze the relationship between economics and psychology.Providing an analysis of consumer decisions and behavior of the market has an important place in the economy. Economic psychology is seeks to understand the behavior of people in economic life. The aim of this study is explained the behavior of the consumer buying process and investigated the psychological factors that impact on the economic behavior. The automotive sector, which is growing and developing rapidly in our country. Automobiles, today, turned out to be an important part of human life. In this thesis, consumer behavior and buying decision process and the reasons behind those decisions which psychological, personal and socio-cultural are investigated. For this purpose, to review the behavior of consumers buying process made a research on the automotive industry.The study, in generally, consist of two parts as empirical and theoretical. Theoretical parts includes; the concept of consumer behavior, features, development and factors which affect the consumer behavior. In empirical part of study; the consumer behavior is studied in the automotive sector. Questionnaire is selected as data collection method. Finally, the data which collection method is commented.