Consumer resistance and anti-consumption: A bibliometric analysis between 2004-2024 on Web of Science core collection database
Tüketici direnişi ve tüketim karşıtlığı: Web of Science core collection veri tabanında 2020-2024 yılları arasında bir bibliometrik analiz
  1. Tez No: 944815
  2. Yazar: FARAH ABDULLAH KHARSA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY KARADUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: tüketici davranışı, tüketim karşıtlığı, tüketici direnişi, etik pratikler, tüketimcilik, marka kaçınma, consumer behavior, Anti-consumption, Consumer resistance, ethical practices, consumerism, brand avoidance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tüketici davranışı, tüketicilerin ürün ve hizmetlerin seçimi, satın alınması, tüketimi ve elden çıkarılması süreçlerinde izledikleri faaliyetleri inceleyen geniş bir alandır. Bu alan, yalnızca gözlemlenebilir tüketici davranışlarının ötesine geçerek, söz konusu davranışları şekillendiren psikolojik, toplumsal ve kültürel faktörleri de araştırır. Geleneksel olarak, tüketici davranışı teorileri ağırlıklı olarak tüketimle ilgili nedenler ve davranışlar temelinde kavramsallaştırılmıştır. Bununla birlikte, bu alanda yeni ve karşıt bir perspektif ortaya çıkmaktadır: tüketici direnişi ve tüketim karşıtlığı. Tüketici direnişi, piyasa emperyalizmi, yalnızca kendine kazanç sağlamayı amaçlayan ticari uygulamalar ve aşırı tüketimle ilişkilendirilen çevre kirliliğine karşı verilen olumsuz bir tepkidir. Bu direniş, boykotlar, buykot (ahlaki gerekçelerle belirli ürünleri tercih etme) ve sorumlu tüketim gibi farklı biçimlerde ortaya çıkabilir. Bu karşıtlık, yalnızca tüketim kültürüne basit bir itirazın ötesine geçerek, modern toplumda tüketimin temelini oluşturan ideolojinin reddini de içerir. Tüketim karşıtlığı, kaynakların korunması için ürün kullanımını bilinçli olarak azaltmayı içerir; çevresel ve etik sorunlardan ilham alır ve hayatın sadeliğine değer vermeyi amaçlar. Bu tez, tüketici direnişi ve tüketim karşıtlığının motivasyonları, biçimleri ve piyasa ile topluma etkileri açısından doğasını ve eğilimlerini daha iyi anlamayı amaçlamaktadır. Sosyoloji, psikoloji ve pazarlamadan türetilen teorik yaklaşımlar temelinde, bu fenomenlerin açıklanmasına yönelik teorik bir çaba sunmaktadır. Araştırma, tüketicilerin baskın tüketim kültürüne nasıl direndiğini ve tüketime nasıl karşı çıktığını, ayrıca bu bakış açılarının piyasaları, sürdürülebilirlik tartışmalarını ve etik tüketim pratiklerini nasıl etkilediğini incelemektedir. Bu çerçevede, tüketicilerin değerleri, inançları ve davranışlarının direniş ve tüketim karşıtı faaliyetlerle nasıl ilişkilendiğini keşfetmek ve yeni bir tüketim modelinin oluşumuna imkân tanıyabilecek kalıpların varlığını ortaya koymak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Consumer behavior forms a very broad field and can be described as the study of the stages that consumers pass through in the buying process in the acquisition of products and services. This field is not just the empirical observation of the observable actions of consumers but it also looks at the psychological, societal and even the cultural context to those actions. Historically, the consumer behavior theories have been primarily formulated with reference to the reasons and behavior concerning consumption. However, a new and opposite story of consumer research in this field could be described – consumer resistance and anti-consumption. Consumer resistance is an unfavorable response to market domination, self-serving business behavior and pollution linked to egregious consumerism. The resistance can exist in the following manners; boycotts and responsible consumption that includes advocacy for buycotts. Consequently, opposition expands not only to disobedience but also to the refusal of the foundation upon which consumption in modern society rests. Conservation process which is carried out deliberately so as to restrict the usage of products in order to retain their rarity; it is as a result of environmental problems or ethical problems as well as to embrace simplicity in life. This thesis has the following objectives within the study of consumer resentment and anti-consumption: According to the conceptions of theoretical origin of sociology, psychology and marketing theory, this study is committed to a theoretical exploration of these phenomena. First, it discusses how consumers avoid and react against the hegemonic consumer culture and fight consumption and, second, how these positions impact markets and the discourse on sustainable consumption and ethical consumption. Based on these factors, this research is going to investigate how consumer values, beliefs and behavior relate to resistance and anti-consumption activity and the purpose of which is to search for possibilities of real co-existence modes that may enable a new consumption paradigm.