Modern gitar müziği notasyonu ve uygulamaları
Modern guitar music notation & its applications
- Tez No: 417830
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. BEKİR KÜÇÜKAY
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Notasyon, harmonik, değişik objeler, Notation, harmonics, different objects
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Piyano Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tezin amacı klasik gitarda çeşitli nota yazım tekniklerini inceleyerek klasik gitar icrasında kullanımlarına ışık tutmak ve ayrıca günümüz bestecilerinin gitar için eser yazarken notasyon kullanımını ne şekilde tercih ettiklerini ortaya koymaktır. Tezin birinci bölümünde; temel notasyon sisteminin yanı sıra, sağ el ve sol elde kullanılan teknikler ve notada gösterimi, ikinci bölümünde; harmoniklerin gitar üzerinde nasıl kullanıldığı ve notasyon üzerinde nasıl gösterildiğine yer verilmiştir. Son bölümde; gitarın vurmalı bir çalgı olarak kullanım teknikleri ve aynı zamanda değişik objeler kullanılarak gitardan ses elde edilmesini konu almıştır.
Özet (Çeviri)
The objectives of this thesis are to examine various musical notation techniques to clarify how they are used in playing the classical guitar and to present how contemporay composers prefer to use these notation techniques in writing fort he guitar. The first part of the thesis focuses on the basic guitar notation system as well as right hand and left hand techniques and their notational presentations. The second part discusses how harmonics are used in playing the guitar and how they are illustrated on a notational system. The last part presents the playing techniques when the guitar is used as a percussion instrument and also producing sounds on the guitar using different objects.