KOBİ'lerdeki finansman sorunlarının çözümlenmesine KOSGEB desteklerinin etkisi
The impact of Small and Medium Enterprises development organization's (KOSGEB) support on financing problem solution of SME's
- Tez No: 417863
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KIYILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Etkinlik, KOBİ, KOSGEB, Veri Zarflama Analizi, Data Envelopment Analysis (DEA), Financial Efficiency, KOSGEB, SME
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ), ülkemizde toplam işletmelerin %99'unu, istihdamın %76'sını ve ihracatın %56'sını gerçekleştiren ekonomik ve sosyal yapının temel yapı taşlarındandır. Hemem hemen tüm dünyada önemi kavranan bu birimler devletler tarafından çeşitli teşvik ve desteklerle desteklenmektedirler. Ükemizde de son yıllarda KOBİ'lere sağlanan destek ve teşviklerde önemli oranlarda artışlar olmuştur. Ülkemizde KOBİ politikalarından sorumlu ulusal kuruluş olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) KOBİ'lere çeşitli konularda geri ödemesiz (hibe) ve geri ödemeli destekler sağlamaktadır. Kamu kaynakları ile sağlanan bu desteklerin işletmelere ve ekonomiye katkıları kamuoyu ve akademisyenlerce merak edilmekte ve dönem dönem sorgulanmaktadır. KOBİ'lerin finansman kaynaklarına erişimini kolaylaştırmak amacıyla KOSGEB tarafından verilen kredi faiz destekleri 2008-2011 yılları arasında yoğun olarak kullanılmıştır. Finansman desteklerinin işletmelerin finansal performansına olumlu etkisinin olup olmadığı, araştırmayı şekillendiren temel sorudur. Bu çalışmanın amacı, KOSGEB tarafından sağlanan finansman desteklerinin KOBİ'lerin finansal performansına etkisini ölçmektir. Çalışmada Düzce ilinde ağaç ve orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren ve en az iki defa KOSGEB finansman desteklerinden yararlanmış olan KOBİ'lerden 2007-2012 yılları arasındaki finansal verileri kullanılarak parametrik olmayan yöntemlerden“Veri Zarflama Analizi (VZA)”ile etkinlik ve verimlilik ölçüm çalışması gerçekleştirilmiştir. Analizde iki farklı model kurulmuş ve değişken olarak finansal oranlar kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre işletmelerin kredi faiz desteği kullandıkları dönemlerde finansal performans göstergelerinde artış olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak KOSGEB finansman desteklerinin işletmelerin finansal olarak etkinliğinin ve verimliliğinin artmasına olumlu yönde etki yapamadığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Small and medium-sized enterprises (SMEs) are the main building blocks of social and economic structure of Turkey by realizing 99 % total business, 76 % of employment and 56 % of the exporation. Almost all of the world grasped the importance of these units and support them either by variety of incentives and subventions. The ratio of support and promotion to SME's in Turkey has significantly increased in recent years. Small and Medium Enterprises Development Organization's (KOSGEB) is responsible for the SME policy and provide non-refundable (grant) or payback type of support on various topics. This state resource based supporting system and policies often criticized and its impact on businesses and economy have been questioned periodically by academicians and public opinion. In order to facilitate the access of SME's to financial sources, the loan interest support provided by Small and Medium Enterprises Development Organization's (KOSGEB) intensively used in the phase between 2008-2011. The main research question that have shaped the design of the research is whether the Loan Interest Support has a positive impact on financial performance of the bussinesses or not. The purpose of this study is to measure the impact of Small and Medium Enterprises Development Organization's (KOSGEB) support on SME's financial performance. The SME's were selected from Wood and Wood Product Sector that have at least supported twice by the Small and Medium Enterprises Development Organization's (KOSGEB) between 2007-2012. The financial data were analyzed by non-parametric methods of Data Envelopment Analysis (DEA) in order to measure the efficiency and productivity of the firms. Two different model were formed and financial ratio were used as a variable. According to analysis results, the firms financial performance indicator have loan interest subsidy. As a result it can be pointed out that not increased in the period where they use loan interest subsidy. As a result, it can be pointed out that Small and Medium Enterprises Development Organization's (KOSGEB) financial support have not positively impacted the effciency and productivity of the firms.