Mücahid bin Cebr'in hayatı ve kıraatlere yaklaşımı
Mücahi̇d bi̇n Cebr's li̇fe and qi̇raatthought
- Tez No: 417871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM BULADI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mücahid bin Cebr, kıraat, kıraat tarihi ve tasnifi, sahih kıraat, şaz kıraat, Mücahid bin Cebr, Qiraat, Qiraathistory and -classification, authentic Qiraat, non- authentic Qiraat
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 355
Özet
Hz. Peygamber'in alemlere rahmet olarak gönderilmesinin bir yansıması olarak Kur'an'ın farklı kıraatlerine de ümmete kolaylık olabilmesi için –vahiy sahibinin onayı ile- imkan tanınmıştı. Bu çalışmada Tabiin'den olan Mücahid bin Cebr'in hayatı ve kıraat anlayışı incelenmiştir. Öncelikle onun hayatı ve ilmi şahsiyeti üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise kıraatin tarihçesi ve tasnifleri ele alınmıştır. Araştırmamızın üçüncü ve ana bölümünde ise günümüze kadar kaleme alınan kıraat ve tefsir eserlerinde yer alıp Mücahid'e nispet edilmkete olan kıraatler bir araya getirilmiştir. Doğrudan Mücahid bin Cebr'e nispet edilen kıraatlerin yanında, onun, kaynaklarda geçen kıraat kuralları ve bu kurallardan kaynaklı -daha önce yapılan araştırmalarda olmayan- kıraatlerine de çalışmamızda yer verilmiştir. Bin yüz kadar olan bu kıraatler daha önce yapılan kıraat tasniflerinden bize göre öncelikli olana uygun olarak bölümlenmiş ve sahih ile şaz kıraatler olarak ikiye ayrılmıştır. Sahih başlığı altında yer alan kıraatlerin günümüzde kanonik olarak görülen kıraat imam veya ravilerinden hangileri ile aynı şekilde okuduğunu tespit ettik. Şaz olarak sınıflandırdığımız kıraatlerini ise değişik merhalelere ayırarak tartıştık. Son olarak Mücahid bin Cebr'in kıraatlerini dilbilimsel yönden inceleyerek hangi lehçesel özelliklere sahip olduğunu tayin etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
As a reflaction of the last Prophet has been sent as a mercy for mankind, the owner of the revelations facilitated the recitation of the holy book and approved to do it in many variations. In this research we are reviewing Mücahid bin Cebr's life an his Qiraatthought. First of all, it was studied as his life especially as a man of letter. In the second part the history and classification of Qiraat were analyzed. In the third and, also the main chapter all his recitationvariants that we found in the works in this area were compiled. We also compiled his Qiraatrules and by this way indirectly the related Qiraats which were not in literature references. After that we classified his Qiraats which were about a thousand and a hundred in one of the categorizations we did in the part before. The Qiraats have been classified in authentic and non- authentic in the beginning. Afterwards we compared the authentic categorized Qiraat wiht the currently canonic Qiraats and discussed the non- authentic Qiraat during setting them in periods. Finally we analyzed the linguistics of Mücahid bin Cebr's Qiraat and classified them in Arabic dialects which they belong to.