Örgütsel stres ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki ve bir araştırma
Relationship between organizational stress and organizational commitment: a research
- Tez No: 417878
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEŞEM BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, Örgütsel Stres, Örgütsel Bağlılık, Stress, Organizational stress, Organizational commitment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, örgütsel stres ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Tezde, çalışma kapsamında yer alan değişkenlerden örgütsel stresin anlaşılabilmesi için stres kavramının tanımı ve kapsamı ve araştırmanın temel konusu doğrultusunda örgütsel stres kavramı, örgütsel stresin kaynakları, sonuçları ve örgütsel stres yönetiminin ayrıntılarına değinilirken; çalışmanın bir diğer değişkeni olan örgütsel bağlılık kavramı açıklanarak, örgütsel bağlılığın evreleri, bağlılığı etkileyen faktörler ve örgütsel bağlılık yaklaşımları incelenmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda medya sektöründe faaliyet gösteren özel bir işletmede uygulama gerçekleştirilmiştir. Örneklem grubunu 83 çalışan oluşturmaktadır. Katılımcılara örgütsel stres ve örgütsel bağlılık ile ilgili anket çalışması uygulanmıştır Katılımcılar tarafından cevaplanan anketlerin sonuçları doğrultusunda, araştırmanın amacına yönelik olarak önceden hazırlanmış olan ana hipotez, SPSS 15.0 for Windows istatistik paket programının içeriğinde bulunan çeşitli istatistik teknikler ile analiz edilmiştir. Anketlerin analizinde güvenilirlik ve geçerlilik analizleri, frekans dağılımları, tanımlayıcı istatistik analizler, bağımsız grup t testi, tek yönlü varyans analizi pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizlerin sonucuna göre, örgütsel stres ile örgütsel bağlılık arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to investigate the correlation between organizational stress and organizational commitment. In the thesis, in order to make sure that organizational stress is understood from field variables in the study, while the definition and scope of the concept of stress and in accordance with main purpose of this study, concept of organizational stress, main sources of it, its consequences and the detail of stress management are dealt with; the phases of the organizational commitment, the facts affecting commitment and organizational commitment approaches are explained by defining the concept of organizational commitment which is another variable of the study. In accordance with the purpose of the study, an implementation has been applied in a private operation in the media sector. Sample group consists of 83 workers. A questionnaire about organizational stress and organizational commitment has been conducted with the participants. In accordance with results of the questionnaire answered by the participants, hypothesis, prepared previously in line with the purposes of the study, have been analyzed with the statistical techniques in the statistics program SPSS 15.0 for Windows. For the analysis of the questionnaires, reliability and validity analysis, frequency distribution, and descriptive statistical analysis, independent t test and one way variance analysis, pearson correlation analysis and multiple regression analysis have been used. According to the result of the analyses, a negative way correlation has been found between organizational stress and organizational commitment.