The relationship between mothers' parenting styles and emotion understanding of children through the mediator role of children's perceived parenting styles of their mothers
Annelerin ebeveyn stilleri ve çocukların duygu anlama kabiliyetleri arasındaki ilişkide çocuk tarafından algılanan ebeveyn stillerinin aracı rolü
- Tez No: 417903
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK ŞAHİN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocuklarda Duygu Anlama, Ebeveynlik Stilleri, Algılanan Ebeveynlik Stilleri, Emotion Understanding in Children, Parenting Styles, Perceived Parenting Styles
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı annelerin ebeveynlik stillerinin ve çocukların annelerinin ebeveynlik stili algısının çocukların duygu anlama kabiliyetlerine olan etkisini araştırmaktır. Bu ilişki, çocukların annelerinin ebeveynlik stilleri algısı ara değişkeni üzerinden araştırılmıştır. Bu çalışmaya 130 ilkokul ikinci sınıf öğrencisi ve onların anneleri katılmıştır. Veriler Ankara'nın yüksek sosyo-ekonomik statüye sahip olduğu düşünülen çeşitli okullarından toplanmıştır. Çalışmada ölçek olarak Kusche Duygu Envanteri, EMBU çocuk ve ebeveyn formları ve anne tarafından doldurulan bir demografik form kullanılmıştır. Duygusal sıcaklık alt boyutunda ve aşırı koruma alt boyutunda annesi yüksek olan çocukların duygu anlama kabiliyetlerinin daha yüksek olması beklenirken reddetme alt boyutunda yüksek olan annelerin çocuklarının duygu anlama kabiliyetlerinin düşük çıkması beklenilmektedir. Buna ek olarak, çocuklar tarafından algılanan duygusal sıcaklık ve aşırı koruma annelerin duygusal sıcaklık özbildirimi ve çocuğun duygu anlama kabiliyeti arasındaki ilişkide pozitif yönde aracı rolünü göstermesi beklenmektedir. Bunun dışında çocuk tarafından algılanan reddetme annenin kendi reddetme özbildirimi ve çocuğun duygu anlama kabiliyeti arasındaki ilişkiyi negatif yönde aracı rolünü göstermesi beklenmektedir. Çalışma sonuçlarına göre anne ve algılanan aşırı koruma alt ölçeği hariç bütün hipotezler desteklenmiştir. Son olarak, çalışmanın kısıtlılıkları ve gelecek çalışmalar için öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study is to examine the effects of parenting styles of mothers and children's perceived maternal parenting styles on children's emotion understanding skills. This relationship is explored via the mediator role of perceived parenting styles of children. We recruited 130 primary school second grade children and their mothers in this study. Data was collected from children in different elementary schools in Ankara, from upper middle SES schools. Kusche Emotion Inventory, EMBU child and parent forms, and a demographic form were used as measurements. We expected to find that children whose mothers are high in emotional warmth and overprotection would get higher receptive emotion scores; while children, whose mothers score high in rejection, would get lower receptive emotion scores. In addition, children's perceived emotional warmth and overprotection about their mothers would mediate the relationship between mother's own emotional warmth and receptive emotion scores of children positively; while children's perceived rejection about their mother would mediate the relationship between mother's own rejection and receptive emotion scores of children negatively. All of our hypotheses are supported except perceived and maternal overprotection dimension. Finally, limitations of the current study and suggestion for future studies are discussed.