The role of parental control on reminiscing between mothers and children: Mediator role of maternal self-construals
Ailesel kontrolün anne ve çocuk arasındaki geçmişe yönelik anlatı örüntüsüne etkisi: Annenin benlik kurgusunun ara değişken rolü
- Tez No: 417904
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK ŞAHİN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anlatı, benlik-kurgusu, psikolojik kontrol, davranışsal kontrol, reminiscing, self-construals, parental control, mother-child conversation
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı annelerin geçmişte kendi annelerinden algıladıkları davranışsal ve psikolojik kontrolün annelerin benlik kurgusu vasıtasıyla anne ve çocukların geçmişe yönelik anlatı stillerine etkisini araştırmaktır ve ilişki benlik kurgusunun ara değişken rolü üzerinden incelenmiştir. Çalışmaya 62 anne-çocuk çifti katılmıştır ve çocukların yaşları 4 ve 5arasında değişmektedir. Ankara'daki anaokulları vasıtasıyla erişilen anne-çocuk çiftleri Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)'ndeki Çocuk ve Ergen Gelişimi Laboratuvarı'na gelerek çalışmaya katılım sağlamışlardır. Annelerden önce çocuklarıyla geçmişte yaptıkları ortak olaylarla ilgili konuşmaları istenmiş, daha sonra da Dengeli Bağlanma-Başkalaşma Ölçeği (BID) (İmamoğlu, 1998; 2003), Algılanan Ailesel Psikolojik Kontrol Ölçeği (PCS-YSR) (Barber, 1996) ve Algılanan Ailesel Davranışsal Kontrol Ölçeği (PBCS) (Kerr & Stattin, 2000) verilerek doldurulması istenmiştir. Bütün konuşmaların yazıya dökümü ve kodlaması spesifik kodlama şeması kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Konuşmalar kodlanırken ana odak noktası anne ve çocukların kullandıkları 'detaylandırma' ve 'tekrarlama' ölçümleri olmuştur. Çalışma sonuçları geriye dönük algılanmış psikolojik kontrolün ve bireysellik örüntüsünün arasında negatif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Annenin ilişkisellik benlik kurgusunun annenin konuşmaları detaylandırması üzerinde anlamlıya yakın direkt bir etki söz konusudur. Çalışmanın ara değişkenleri olan bireysellik ve ilişkisellik benlik kurguları söz konusu olmadan; annenin geriye dönük algıladığı psikolojik kontrolün annenin konuşmaları detaylandırmasında ve tekrarlamasında anlamlı bir etkisi olduğu bulunmuştur. Annenin bireysellik ve ilişkisellik kurgusu; annenin algıladığı psikolojik ve davranışsal kontrol ve anne ve çocukların konuşma örüntüleri arasındaki ilişkide anlamlı olarak ara değişken rolü bulunamasa da, çalışma değişkenleri arasındaki korelasyonlar ve annenin algıladığı psikolojik control ve annenin konuşma tekrarı'nın katkıları gelecekteki çalışmalar için umut vaad edicidir. Sonuçların olası açıklamaları, çalışmanın kısıtlılığı ve uygulama alanları ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study is to explore the role of mothers' retrospective parental control (behavioral and psychological) through mothers' self-construals on mothers' and children's reminiscing styles which examined through the mediator role of self-construals; individuation and relatedness. Participants are 62 mother-child pairs, with children between the ages of 4-5. Mother-child pairs visited Laboratory of Child and Adolescent Development at Middle East Technical University (METU) in Ankara, Turkey. Mothers were given the Balanced Integration-Differentiation (BID) Scale (İmamoğlu, 1998; 2003), Perceived Parental Psychological Control Scale-Youth Self-Report (PCS-YSR) (Barber, 1996), and Perceived Parental Behavioral Control Scale (PBCS) (Kerr & Stattin, 2000) right after they had a conversation about a shared-past event with their children. All conversations were transcribed and coded by using certain coding schemes. The main focus of coding was assessing elaborativeness and repetitiveness both for mothers and children. The results indicated that there is a negative association between retrospectively perceived psychological control and individuation pattern. There is an approached significant direct effect of maternal relatedness on maternal elaborativeness. Total effect of maternal psychological control on mother elaborativeness and mother repetitiveness, separately, without maternal individuation and relatedness was significant. Even though maternal individuation and relatedness has no mediator role on the association between maternal psychological and behavioral control and reminiscing pattern of both mothers and children, correlations between variables and specific contributions of psychological control and mothers' repetitiveness are promising for future studies. Possible explanations for all results, limitations and implications were discussed in light of the related literature.