EFL teachers' use of information and communication technologies (ICT) in their classroom practice: Artvin sample
Bilgisayar ve iletişim teknolojilerinin İngilizce öğretmenleri tarafından kullanımına ilişkin bir çalışma: Artvin örneği
  1. Tez No: 418235
  2. Yazar: BATUHAN SELVİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar ve İletişim Teknolojileri (BİT), İngilizce öğretmenleri, sınıf ortamı, BİT entegrasyonu, Türkiye, Information and Communication Technologies (ICT), EFL teachers, classroom practice, ICT integration, Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Son 20 yıl, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (BİT) kayda değer yükselişine şahit olmuştur. BİT'in faydalarından yararlanmak amacıyla dünya genelinde ülkeler çeşitli alanlarda BİT'I geliştirmek için önemli yatırımlar yapmaktadırlar. Bu nedenle klasik derslikleri etkileşimli derslikler haline dönüştürme çabaları sarf edilmiş ve derslikler BİT araçlarıyla donatılmıştır. Bununla birlikte, BİT araçlarının etkili kullanımının önemli ölçüde sınıftaki gerçek uygulayıcılar oldukları için öğretmenlere bağlı olduğu görülmektedir. Bu boşluğu doldurmak için bu çalışmada İngilizce öğretmenlerinin sınıf ortamında BİT'I nasıl kullandıkları incelenmiştir. Bu çalışma, BİT ortamını, İngilizce öğretmenlerinin BİT becerilerini, dil sınıflarında var olan BİT kullanımını, İngilizce öğretmenlerini BİT kullanmaya güdüleyen faktörleri, İngilizce öğretmenlerinin BİT kullanmalarını engelleyen etmenleri ve İngilizce öğretmenlerinin destek almak istediği alanları araştırarak İngilizce öğretmenlerinin BİT kullanımlarına ve okullardaki BİT ortamına ilişkin genel bir fotoğraf ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada Artvin ve ilçelerinde görev yapmakta olan 103 İngilizce öğretmenine anket uygulanmıştır. Anketten sonra 10 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Nicel verilerin analizi için SPS17.0 programı kullanılmıştır ve nitel veri içerik çözümleme analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar İngilizce öğretmenlerinin BİT'i değerli bir araç olarak gördüklerini ve BİT becerilerini geliştirmek istediklerini göstermektedir. İngilizce öğretmenlerinin bilgisayarı en çok alıştırma, yeni bir bilgi sunma ve uygulamaların sunumu amacıyla sınıf ortamında ve evde kullandıkları bulunmuştur. Ayrıca bilgisayar destekli dil öğretimi bilgisi eksikliği ve BİT'in iletişimsel amaçlar için çok az kullanıldığı tespit edilmiştir. BİT'in eğlence ve güdüleyici özellikleri ile anında dönüt verme ve özgün materyaller sunma olanağı tanıması en güdüleyici etmenler olarak bulunmuştur. Bununla birlikte katılımcılar teknik destek ve teşvik eksikliğini, bilgisayar ve kaynak eksikliği, sınavların ağır baskısı ve öğrencilerin hazırlıksız oluşunu BİT kullanımlarını en çok etkileyen faktörler olarak tanımlamışlardır. Son olarak katılımcılar daha fazla bilgisayar, internete daha fazla erişim imkanı ve ders ile ilgili daha fazla yazılımın sınıflarda daha sık BİT kullanmalarına katkı sağlayacağını belirtmişlerdir. Ayrıca bütçe eksikliği de araştırma boyunca katılımcılar tarafından vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Last two decades witnessed a significant growth of the Information and Communication Technologies (ICT). In order to harvest the benefits of the ICT, countries all over the world have been making significant investments in developing ICT in various fields. Hence, the attempts to transform traditional classroom into interactive classrooms have been made and classrooms have been equipped with ICT tools throughout the world. However, the effective use of ICT tools seems to be depended largely on teachers as they are the real practitioners in the classroom. In order to fill this gap, EFL teachers' use of ICT in their classroom practice was examined in this study. This study aims provide a general picture of ICT use of EFL teachers and ICT environment in schools by investigating the ICT environment, ICT training and skills of EFL teachers, the current ICT use in language classrooms, the factors motivating EFL teachers to use ICT, the factors preventing EFL teachers from using ICT and the areas EFL teachers would like to get supported. A questionnaire was applied to 103 participating EFL teachers working in Artvin and its towns in the study. Following the questionnaire, semi constructed interview was employed to 10 participants. SPSS 17.0 was used to analyse the quantitative and qualitative data was analysed with content analysis. The results showed that participants regarded ICT as a valuable tool and stated interest in developing their ICT skills. EFL teachers were found to use ICT mostly in classroom and home for drill and practice, explaining new knowledge and presentation of works. Little communicative use of ICT and lack of CALL knowledge were detected among the participants. Fun and motivating features of ICT and opportunities of providing immediate feedback and authentic materials with ICT were found as the most motivating factors. On the other hand the participants described the most preventing factors as lack of technical support and encouragement, lack of computers and resources, heavy pressure of exams and unpreparedness of the students. Finally participants expressed that more computers, more access to the Internet and more relevant software packages would enable them to use ICT more frequently in their teaching. Lack of budget was also emphasized as a preventing factor by participants throughout the study.