Elektronik org eğitimi dersinin öğrenci ve öğretim elemanı görüşlerine göre incelenmesi
Research on lecture of electronic org education according to the students and instructors
- Tez No: 418264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Org Eğitimi, Müzik Eğitimi, Müzik Teknolojisi, Electronic Organ Education, Music Education, Music Technology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Elektronik Org Eğitimi, 1998 yılından itibaren müzik eğitimi ana bilim dalında ikinci sınıfın ikinci yarıyılında yer alan derslerden birisidir. Gerek teknolojinin yeni model orglar üretmesi gerekse bu üretilen yeni orgların dünyadaki tüm müzik türlerine cevap vermesi bu çalgının öğrenciler ve müzik öğretmenleri tarafından en çok tercih edilen çalgıların başında yer almasını sağlamıştır. Bu araştırmanın amacı, müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda yer alan Elektronik Org Eğitimi Dersinin öğrenci ve öğretim elemanı görüşlerine göre incelenmesidir. Bu amaçla araştırmanın evreni Türkiye'deki Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalları lisans 3 ve lisans 4. sınıf öğrencileri, örneklemini ise random yöntemi ile belirlenen; Atatürk, Marmara, Gazi, İnönü, Cumhuriyet, Erzincan Üniversitelerinin Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalları lisans 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın betimsel bir araştırma olmasından ötürü ilk olarak genel tarama modelinden yararlanılmış ve araştırma için belirlenen konunun temellendirilmesi ve yönlendirilmesi için literatür taraması yapılmıştır. Alt problemlere ilişkin verilerin elde edilmesinde anket formu uygulanmıştır. Bu araştırmada, öğrencilerin böyle bir dersi almalarının lisans döneminde faydalı olduğu, öğretim elemanları açısından ise elektronik org eğitimi dersini sürdürebilecek donanımlı sınıfların ve yeterince araç gerecin olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The electronic organ teaching is one of the lessons taking part at the second semester of the second class in department of music teaching since 1998. This instrument is the head of the most preferred ones by students and music teachers because of being produced of the new model organs by technology and responding to all types of music around world. The purpose of this thesis is to examine the electronic organ teaching in the institutions which train music teachers according to students' and instructors' view. For this purpose, the undergrate students being at the 3rd and 4th class in department of music teaching constitute the population of the thesis. And the 4th class undergrate students, defined by random, in department of music teaching of Atatürk University, of Marmara University, of Erzincan University constitute the paradigm of this thesis. Because of being a descriptive thesis, firstly general scanning model has been used and the information has been gathered by making literature review for being directed and founded of the topic of thesis. In this thesis, it is concluded that taking a lesson like this is useful for students during undergraduate education, but there aren't enough equipments and equipped classes for the instructors to teach electronic organ lesson.