Exploring adoption of smart glasses: Applications in medical industry
Akıllı gözlüklerin benimsenmesinin keşfedilmesi: Sağlık endüstrisindeki uygulamalar
  1. Tez No: 418407
  2. Yazar: MÜGE GÖKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NURİ BAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Gözlük, Sağlık Uygulamaları, Tasarım faktörleri, Ürün Geliştirme, Smart Glasses, Medical Applications, Design Factors, Product Development, Innovation Adoption
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışma, doktorların sağlık endüstrisinde akıllı gözlüğü kullanımını ve bu ürüne olan adaptasyonlarını araştıran bir çalışmadır. Bu süreçte farklı akıllı gözlüklerle ilgili makaleler incelense de, genel olarak tüm çalışmada fiziksel ürün olarak Vuzix M100 marka akıllı gözlük kullanılmıştır. Bu araştırmada, derinlemesine röportaj, uzman grup fokus grup çalışması ve deneysel çalışma yöntemleri kullanılmıştır. Makale analizleri ve röportajlar sonucunda 95 adet kavram incelenmiştir. Fokus grup çalışmasında doktorlardan 95 kavramdan onlar için önemli 15 kavramı seçmeleri istenmiştir. Fokus grup çalışmasının sonucunda en önemli 30 tasarım girdisi belirlenmiştir. Deneysel çalışmada; 75 hekime bu 30 kavramı ölçen yaklaşık 50 soru sorulmuştur. Bu çalışmanın sonucunda hekimlerin akıllı gözlüğün geliştirilmesi ile ilgili en çok tercih ettikleri tasarım ögesi ekran ergonomisinin geliştirilmesi olmuştur. Diğer dört tercihleri ise sırayla; teknik destek, gizlilik hakkı, kişiye göre ayarlanabilirlik ve medikal bilgilerin ekranda görüntülenebilmesi olmuştur. Sonuç olarak; tasarımcıların hekimler için geliştirecekleri akıllı gözlük tasarımında öncelikli olarak bu beş kavramı dikkate almaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is a study exploring the utilization of smart glasses by physicians and their adoption to these products in medical industry. Although different smart glasses were examined in the process by literature review, in whole work, M100 was used as a physical product. In this research study, three research methods were preferred. These are semi-structured in-depth interview, expert focus group work and experimental study. 95 constructs were extracted from literature review and interviews by physicians. 15 most significant constructs were selected by physicians in the expert focus group work. At the end, 75 physicians answered a survey related with 30 constructs. These constructs include the most significant design inputs of smart glasses for the expert group. The survey included approximately 50 questions. According to survey, screen ergonomic was the most preferred design input of smart glasses for physicians. The other four significant design inputs are technical support, privacy, adjustability and ease of monitoring medical data in order. To sum up, this study states that designers of smart glasses should consider these five significant design factors at the first stage of smart glasses product development.