Lozan'dan günümüze Êzidiler ve Süryaniler
Lousanne, Ezidis and Syrians
- Tez No: 419095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Azınlık, Lozan, Êzidi, Süryani, Minority, Lousanne, Ezidi, Syrian
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Azınlık kavramı 16. Yüzyılda din ayrımına dayalı bir kavram olarak ortaya çıkmıştır. Bu kavramın kapsamı daha sonra dil ve etnik yapı ile daha da genişletilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde azınlık kavramı incelenerek sınıflandırmalar yapılmıştır. İkinci bölümde azınlık haklarının genel tarihi ve azınlıklar hakları ile ilgili zaman içinde yaşanan gelişmeler incelenmiş Üçüncü bölümde Türkiye Devleti'nin kurucu belgesi sayılan ve Kurtuluş Savaşının sona erdiğini gösteren Lozan Barış Anlaşması öncesi tarafların görüşleri, yapılan tartışmalar, belirlenen statüler ve anlaşma sonrası yaşanan gelişmeler, Lozan Anlaşması'na göre azınlıklara verilen haklar, Türkiye'de azınlık sayılan ve azınlık sayılmayanlar incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise Êzidilik inancı ve bu inancın kökenleri hakkında bilgi verilmiş, Êzidileri örf, adet, gelenek ve görenekleri, yaşadıkları coğrafya, dil ve nüfusları incelenmiştir. Beşinci bölümde Süryanilik inancı ile ilgili bilgi verilmiş, örf, adet, gelenek ve görenekleri incelenmiştir. Tez çalışması, konuya ilişkin varılan sonuçların Süryani ile Êzidi toplumunun karşılaştırılmasının yer aldığı sonuç bölümü ile tamamlanmıştır. Tez metnine ek olarak Lozan Barış Antlaşması'nın azınlıklarla ilgili kesimi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The term minority came out in the 16th century as a concept based on religious discrimination. The scope of this concept was later extended to language and ethnicity. In the first part of the study, the concept of minority is studied and classified. In the second part, the general history of minority rights and the development of minority rights over time are studied. In the third part, the views of the sides before Treaty of Lausanne, which is considered as the foundation certificate of Turkish Republic and shows the Independence War is over, arguments, the statues made clear, the progression after the treaty, the rights given to minorities according to Treaty of Lausanne, the ones, who are considered as minorities and aren't, are studied. In the fourth part, information about Ezidi religion and the roots of this religion is given, and Ezidis custom, folk and tradition, geography they live in, language and population are studied. In the fifth part, information about the religion of Assyrian is given and their folk, custom and tradition are studied. The study is completed with the final part, in which the results about the subject and comparison between Assyrian and Ezidi societies are placed. In addition to the treatise script, the part of Treaty of Lausanne about the minorities is given.