Türkiye'de sivil toplum ve demokrasi ilişkisi
The relationship between democracy and civil society in Turkey
- Tez No: 419175
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDÜLKADİR ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Devlet, Demokrasi, STK, Demokratikleşme, Çoğulculuk, Civil Society, State, Democracy, Democratization, NGO, Pluralism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Sivil toplum, demokrasi birbirini destekleyen ve besleyen iki kavram olarak karşımıza çıkıyor. Sivil toplumun gelişmişliği demokrasiyi, demokrasinin varlığı sivil toplumun gelişimini olumlu olarak etkilemektedir. Ülkemizde de durum benzerlik göstermektedir. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Öncelikle birinci bölümde sivil toplum kavramsal olarak ele alınmakta kavramın ortaya çıkışı, etimolojik analizi, kavramın tarihi süreç içinde gelişimi ve son olarak modern çağda sivil toplum kavramının ifade ettiği anlam ele alınmaktadır. Tezle ilgili öncelikle literatür taraması yapılmış, farklı düşünür ve yazarların sivil toplum kavramına düşünsel ve felsefi olarak yükledikleri anlamlar irdelenmiştir. Sivil toplum kavramına ortaçağdan günümüze kadar gösterilen farklı yaklaşımlar ele alınmıştır. İkinci bölümde, sivil toplum kavramının genel anlamda demokrasi ve devletle olan ilişkisi incelenmiştir. Sivil toplum kavramının demokrasi ve demokrasi kültürüne etkileri ve demokratik yapının sivil toplum yapısına olan katkıları incelenmiştir. Sivil toplum ve devlet kavramlarının tarihi süreç içinde gelişimi ve anlam ve içerik açısından farklılaşma süreci ele alınmıştır. Üçüncü bölümde sivil toplum kuruluşlarının yapısı nitelikleri üzerinde duruldu. Sivil toplumdan sivil toplum kuruluşlarına geçiş ve bu kuruluşların tüzel yapıları, demokratik yapıya çoğulculuğa yaptıkları etki ele alınmıştır. Sivil toplum kuruluşlarının sosyal, kültürel, siyasal ve bireysel alana etkileri üzerinde duruldu Dördüncü bölümde ise sivil toplum anlayışının ve sivil toplum niteliği taşıyan kuruluşlarının Osmanlı imparatorluğundan günümüze kadar olan serüveni incelenmiştir. Osmanlı imparatorluğunda toplumsal ve siyasal yapısının yanı sıra sivil toplum niteliği taşıyan kurumlarına bakıldı. İkinci olarak Cumhuriyet döneminden günümüze kadar sivil toplum kuruluşlarının gelişimi, Anayasa ve yasalarda sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili gelişen mevzuat ve askeri darbeler döneminde sivil toplum alanında meydana gelen olumsuz gelişmeler üzerinde duruldu. Son olarak günümüz Türkiye?sindeki sivil toplum kuruluşlarının genel durumu, istatistik bilgileri, kurumsal yapıları ve Türkiye genelinde illere göre sivil toplum kurumlarının sayılarını içeren genel bir panorama çizildi. Türkiye?deki demokratik gelişim ve sivil toplumun gelişimi arasındaki ilişkiye bakıldı.
Özet (Çeviri)
Civil society has a western origin and its meaning has changed and transformed throughout centuries. It has a background and characteristics of its own based on western culture. In the era of Ottoman Empire, we witness some examples of institutions which have some characteristics of NGO. But they can't be regarded as an NGO in many ways. In Turkey, the roots of civil society can be tracked to the establishment date of modern Turkish Republic. But, only after 1990?s, civil society organizations have made a progress in EU process and become more popular in same line with political and social incidents outside the country. As civil society is vital for the consolidation of democratic system and pluralism, NGO needs to be supported and encouraged.