Metternich düzeni çerçevesinde Osmanlı Devleti'inde Yunan İsyanı ve Mısır Sorunu
The Greeek Rebelli̇on and Eygpti̇an Questi̇on i̇n the Ottoman Empi̇re i̇n the contexts of the Metternich System
  1. Tez No: 419191
  2. Yazar: MUHAMMED KAYMAKÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL ÇETİNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Fransız İhtilali, Metternich Sistemi, Osmanlı Devleti, Yunan İsyanı, Mısır Sorunu
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Fransa'da 1789 yılında meydana gelen ihtilal sonucunda Avrupa'da İmparatorlukların var olan haklarının alınması ve imparatorlukların yerine yeni alternatif yönetim biçimlerinin oluşması Fransa'ya karşı Avusturya, Rusya, Prusya ve Büyük Britanya Krallığı'nın koalisyon oluşturmasına neden oldu bu da 22 yıl sürecek olan koalisyon savaşlarını başlattı. Bu savaşlar sonucunda İmparatorluklar galip gelerek liberal ve milliyetçi fikirlerin önüne geçmek için Avusturya Başbakanı Metternich önderliğinde“Viyana düzeni”kuruldu. Fakat bu düzen İmparatorlukların kendi çıkarlarını gözetlemek için oluşturduğu bir yapı haline geldi. Avrupa'da çıkan liberal ve milliyetçi yapılara karşı savaşan, müdahale eden bu birlik, ilk olarak Güney Amerika'da ki liberal ve milliyetçi isyanlara göz yummuştur. Ana kıtada 1820'lerde ortaya çıkan liberal ruhlu isyanlarda ise aksi bir müdahalede bulunmuşlardır. Osmanlı İmparatorluğu'nda ortaya çıkan isyanlarda ise yine farklı bir tavır ortaya koymuşlardır. 1820 yılında Osmanlı İmparatorluğu bünyesindeki Yunanlar isyan etmiştir. Liberal ve milliyetçi fikirlerden etkilenen Yunanların, isyanını Osmanlı bastıramamıştı. Bunun üzerine, Osmanlı Devleti Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'dan yardım istemiş ve Kavalalı müdahale ederek isyanı bastırmıştır. Kavalalı'nın müdahalesinden rahatsız olan büyük güçler, Viyana düzeninin ilkelerini çiğneyerek ulusal çıkarları için Yunan isyanını destekleyip Yunanları bağımsız yapmışlardır. Osmanlı'nın yanında yer almayan sistem daha sonra milliyetçi ve liberal bir dokuda olmamasına rağmen Mısır isyanında Osmanlı'nın yanında yer alacaktır. Sultana karşı isyan eden Mısır Valisinin İstanbul önlerine kadar gelmesi Viyana düzenini oluşturan büyük güçleri harekete geçirmiştir. Büyük güçler( Büyük Britanya, Rusya, Fransa , Avusturya) Yunan isyanının aksine, Mısır sorununda Osmanlı Sultanının yanında yer alarak isyanı bastırdılar. Doğu Akdeniz ve Boğazlar üzerinde çakışan menfaatlerinden ötürü Osmanlı'da ortaya çıkan bu isyanda Viyana düzeni prensipleri çerçevesinde müdahale etmeyi tercih etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
As a result of the revolution of 1789 in France, abolishment of the current rights of the Empires, and construction of new administ rative regimes; Austria, Russia, Prusia and Great Britian have formed a coalition against France. The coalition wars started and had continued 22 years. In the end of the wars, The coalition states have won and“Vienna Order”has been built under the leader ship of Austria Prime Minister Metternich avoid to liberal and nationalist ideas. However, this order has become as an instrument to protect the favours of the these states. This order has fought against liberal and nationalist structures emerging in Europe, but ignored the liberal and nationalist rebels in South America for the first time. But in the liberal and nationalist movements in Europe in Ottoman Empire, the order had taken different positions. In 1820, the Greeks in the Ottoman Empire. The Ottoman state could not over come the rebellion of the Greeks who were under the influence of liberal and nationalist ideas. Therefore, the Ottoman Empire has asked support from Kavalalı the governor of Egypt . The powerfull countries has been disturbed by the support of Kavalalı, violated the rules of Vienna order, and supported the Greek rebellion and made the Greeks independent for their favour. The system was not on behalf of Ottoman, but later they supported the Ottomans on the Egyptian question which was away from a liberal and nationalist view. The powerfull countries have taken action when Kavalalı came until front of Istanbul. In contrast to Greek revolution, the powerfull countries have been on behalf of the Ottomans in the Egyptian problem and over came the rebel. They have intervened because of the their interests in the Bosphorous, and in the Eastern Mediterranean with the princless of Vienna order. KeyWords: French Revolution, Metternich System, The Ottoman Empire, The Greek Rebellion, Egypt İssue.