Mobbing ve fiziksel şiddetin çalışanlar üzerine etkileri: Sağlık kurumlarında bir alan araştırması
The effects of mobbing and physical violence on workers: A field study in healtcare organizations
- Tez No: 419317
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Mobbing, Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, Mobbing, Organizational commitment, Job satisfaction
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 195
Özet
Küresel bir köy halini almakta olan günümüz dünyasında artık çalışan faktörü en ön planda yer almaktadır. Örgütler sürdürülebilir rekabet yarışında başarıya ulaşabilmek için öncelik vermeleri gereken, hem birey hem de örgüt açısından olumsuz etkileri içerisinde barındıran ve önlem alınmadığı takdirde işletmenin varlığını tehlikeye düşürebilecek bir faktör olan konuların başında gelen mobbing olgusuna önem vermek zorundadırlar. Araştırmanın amacı, mobbing ve fiziksel şiddetin sağlık çalışanlarıyla ilişkisini belirlemektir. Çünkü hayatın vazgeçilmez bir parçası olan sağlık çalışanlarının içerisinde bulunduğu durum toplumu yakından ilgilendirmektedir. Tatmin olmuş bir sağlık çalışanı hastaneler için verimli bir personel iken toplum sağlığı içinse büyük bir hizmet olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada öncelikle mobbing ve fiziksel şiddet kavramları ele alınmış ve bu olguların ilişkilerini incelemek üzere ilerleyen bölümlerde iş tatmini, yaşam tatmini ve örgütsel bağlılık kavramları incelenmiştir. Araştırmanın son bölümünde de alan çalışmasına yer verilmiştir. Araştırma bulgularına göre, sağlık çalışanlarının“başarıların göz ardı edilmesi, bilgi ve becerilerini sunma konusunda sınırlandırılmaları, kapasitelerini aşan iş yüküyle karşılaşmaları”gibi davranışlara maruz kalmalarının yanı sıra,“eleştiri almamak için daha çok çalışmaları, örgütlerinden hemen ayrılırlarsa hayatlarındaki çoğu şeyin alt üst olacağı”gibi çok sayıda sonuç elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Employee factor takes place at the forefront in today's world being a global village. To succeed sustainable rivalry, organizations have to care about mobbing phenomenon which is among the leading factors including negative effect for both individual and organization and can put the business into danger unless measures are taken. The aim of the study is to determine correlation of the mobbing and bullying on healthcare staff. Because, the situation of healthcare staff indispensable part of life closely interests the public. While a satisfied healthcare staff is a productive personnel for hospitals, he/she confronts us as a great service for community health care. In the study, firstly mobbing and bullying concepts were handled and to investigate the correlations of these events, job satisfaction, life satisfaction and organizational commitment concepts were investigated in the following chapters. In the last section of the research, fieldwork was included. According to the results of the study, many conclusions can be drawn about the obstacles thah health sector employees varying from“neglecting success, restriction on performing knowledge and experience, encountering with workload exceeding their capacity”to“working more in order not to be criticized, being upset with immediate leaving the organization”.