Geçmişten günümüze Türkiye-Sudan ilişkileri
Relations of Turkey-Sudan from past to present
- Tez No: 419537
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYFULLAH YALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sudan, Türkiye, Afrika, Hartum, Sevakin, Mehmet Ali Paşa
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET Sudan, Afrika?da önemli jeopolitik konuma sahip bir ülkedir. IX. Yüzyılın sonlarına doğru Tolunoğulları döneminde başlayan ilişkiler, Mısır?ın Yavuz Sultan Selim tarafından fethi ile devam etmiştir. Mehmet Ali Paşa?nın fethinden sonra Sudan fiilen 60 yıl, hukuken 100 yıl Osmanlı toprağı olarak yönetildi. Sudan?ın İngiltere tarafından işgalinden sonra Sudan ile Türkiye arasındaki ilişkiler fiilen, I.Dünya Savaşı?ndan sonrada hukuken bitti. 1956?da Sudan?ın bağımsızlığından sonra ilişkiler yıldan yıla gelişmeye başladı. Günümüzde ilişkiler stratejik ortaklık seviyesine ulaştı ve ilişkilerdeki ilerleme devam etmektedir. Sudan ve Türkiye arasında tarihi, kültürel, siyasi, sosyal, dini ve iktisadi birliktelik vardır. İlişkilerin gelişmesi işbirliği imkânlarını daha da geliştirecek ve birbirinin eksiklerini tamamlayacak hale gelebilecektir. Aramızda soğukluğa sebep olabilecek ön yargılar azaltılarak, ilişkilerin daha da geliştirilmesi sağlanmalıdır. Türkiye?nin Sudan?da yatırımları artarken, Sudan hükümeti de iktisadi ve siyasi engelleri kaldırma konusunda daha etkin olmalıdır. Sudan?ın bağımsızlığından beri eşit statüde, etkin bir işbirliği sağlanarak ilişkilerin her iki tarafın kazançlı çıkacağı ortamda geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bu konuda Türkiye elinden gelen yardımı da yapmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sudan is an important country as a geopolitic area in Africa. Relations began at the time of Tulunids in late IX.th century and then continued with the conquest of Egypt by Yavuz Sultan Selim. After the Mohammad Ali Pasha?s conquest, Sudan had been ruled sixty years de facto, and then fourty years de jure part of the Ottomam State. After the invasion of Sudan by England, relationships between Sudan and Turkey collapsed de facto, and after the First World War de jure. After the independence of Sudan in 1956, relations began to develop year by year. At present, relations reached as a level of strategic partnership and progress is going to continue. There are historical, cultural, political, social, religious, economic togetherness between Sudan and Turkey. The facilities of cooperation will be beter with development of relations and deficiencies of each other will be fullfilled. Prejudgements which caused in cooling the relations, must be reduced to provide the further development of relations.. While investments of Turkey in Sudan increase, Sudan government has to be effective to remove the barriers on economic and politic subjects. Equal position and effective cooperation have been provided on the aspects of profitable occasion of relations for both sides since the independence of Sudan. Turkey has been striving to built this subject as much as possible. Key Wors: Sudan, Turkey, Africa, Khartoum, Sevakin, Mohammed Ali Pasha.