Çocuk acil servisine başvuran 6ay-5 yaş arası ateşli hastalarda axiller, rektal ve timpanik ateş ölçümlerinin karşılaştırılması
Correspondence of accuracy of axillary rectal tympanic temperature measurements in children aged between 6 months and 5 years old, who presented to emergency service with fever
- Tez No: 419591
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TURĞUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ateş, Termometre, Çocuk, İnfrared, Fever, Thermometer, Pediatric, Infrared
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk acil polikliniği'ne ateş şikayeti ile başvuran 6 ay 5 yaş arası çocuklarda; aksiller, rektal ve timpanik ateş ölçümlerine ait sonuçların karşılaştırılması e ölçüm yolları ile kullanılan aletlr arsında fark olup olmadığının saptanması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Polikliniğine; ateş şikayeti ile başvuran, önceden sağlıklı, yaşları 6 ay-5 yaş arasında değişen 518 çocuk alındı. Hasta çocukların rutin Fizik ve Nörolojik muayenelerinin bir parçası olarak Dijital ve Civalı ısı ölçerler kullanılarak aynı hastalarda Rektal, ve Aksiller ateşler alındı. Aynı hastalarda eş zamanlı olarak infrared Timpanik ısıölçerler kullanılarak Timpanik ateş ölçümleri de yapıldı. Hastalar stabilize edildikten sonra anne veya babalarına ekte verilmiş olan demografik verileri ve ateş ile ilgili soruları da içeren 17 sorulu anket uygulandı. Bulgular: Çalışmamıza dâhil ettiğimiz 518 hastamızın yaş ortalama ve ortancaları sırasıyla; 26,53 ± 15,534 ay, 22.0, (6 - 60 ay), E/K oranını ise; 1,51/1 ve ortalama kardeş sayısını 1,2 ± 1,1 (0 -11) olarak saptadık. Hastalarımızda başvuru öncesi ortalama ve ortanca ateşli süreleri; 2,64 ± 1,462 st. ,2.0, (1-72st.) idi. Hastaların % 67,3'si sadece ateş, % 15,4'i ateş+öksürük, % 13,1'i ateş + boğaz ağrısı ve % 4,2'si ateş+ cilt döküntüsü yakınmaları ile başvurmuş idi. Ebeveynlerinden alınan bilgilere göre babaların % 1,7'si ve annelerin 54 (% 10,4)'ü okuryazar değil idi. Ateş düşürücü olarak hastaların %44,2'si İbuprofen, %34,2'si Parasetamol, kullanmış idi. Hastaların 404 (% 77,7)'ün ebeveynleri ateşi düşürmek için ilaç dışı yöntemlerden herhangi birini kullanmadan diirekt olarak acile başvurmuş idi. Rektal Dijital ölçümleri temel olarak aldığımızda Rektal Dijital ısı > Timpanik ısı ve arasındaki farkın ~ 0,4 0C olduğu, fakat rektal ölçümün dijital alet yerine civalı ısıölçer ile yapılması durumunda bu farkın bu kez ~0,184 0C olduğunu saptadık. Aksiller yol temel alınarak ölçüm yapıldığında ise; Timpanik ısı > Aksiller dijital ısı farkını; 0,4130C ve Timpanik ısı > Aksiller civalı ısı farkının ise; 0,6030C olduğunu saptadık. Sonuç: Timpanik yol ile alınan ısının Rektal yol ile alınan ısıya göre (ölçümde civalı ya da dijital alet kullanılmasına bağlı olarak) 0,2-0,40C daha düşük olduğunu saptadık. Buna karşın Timpanik yol ile alınan ısının Aksiller yol ile alınan ısıya göre (ölçümde civalı ya da dijital alet kullanılmasına bağlı olarak) 0,4-0,60C daha yüksek olduğunu saptadık. Bu nedenle kullanılan alete ve yola göre ısının değerlendirimesi gerektiğini paylaşmak istedik.
Özet (Çeviri)
Correspondence of Accuracy of Axillary Rectal Tympanic Temperature Measurements in Children Aged Between 6 Months and 5 Years Old, Who Presented to Emergency Service with Fever Aim: We aimed to compare accuracy of axillary, rectal, tympanic thermometer measurements and difference of measurement sites in children aged between 6 months and 5 years old, who presented to Emergency Service of Adana Numune Hospital with fever. Method: 518 children were enrolled in our study, aged between 6 months and 5 years old who were in a healty state before (no systemic disease history), presented to emergency service of Adana Numune Hospital with complaints of fever. As a part of routine medical examination, digital and mercury glass thermometers used for detecting axillary and rectal temperatures. In the meantime, tympanic infrared thermometers were used for measurement of tympanic fever. Following the stabilization of patients, a questionnare was given to mothers or fathers of children which has 17 questions to answer about fever and demografic data. Results: Mean and median age of children enrolled in our study is: 26,53 ± 15,534 months, 22.0, (6 - 60 months),Female/male ratio is; 1,51/1 and mean number of sisters or brothers is 1,2 ± 1,1 (0 -11) . Mean and median time of fever in patients before administration are; 2,64 ± 1,462 hours, 2,0, (1-72 hours). 67,3 % of patients were presented to hospital with only fever, 15,4 % of them presented with fever+cough, 13,1% of them presented with fever and sour throat and 4,2 % of them presented with fever and rush. According to the questionnaire, 1,7 % of fathers of patients were illiterate, 10 % of mothers of patients were illiterate. 44,2 % of parents used Ibuprofen, 34,2 % of parents used Paracetamol as antypiretic. 77,7 %(n=404) of parents presented to the hospital without using any antipyretics. As we use rectal digital measurement as a baseline of correspondance, the mean difference of rectal digital temperature is about ~ 0,4 C0 higher than tympanic temperature, but the mean difference is about ~0,184 C0 higher if we use mercury glass thermometer instead of digital one. When we compare axillary measurements with others we observe that tympanic measurement's mean difference is 0,413 C0 higher than axillary digital measurement; and tympanic measurement is 0,603C0 higher than mercury glass axillary thermometer measurement. Conclusion: We detected that, temperature we obtain from tympanic site is 0,2-0,4C0 lower* than rectal site. Despite this, temperature we obtain from tympanic site is 0,4-0,6 C0 higher* than axillary site. So we want to emphasise measurements that we obtain from different sites need to be corrected according to the site we detected it. *(temperature changes according to the usage of whether digital or mercury glass thermometer)