Beş yaş üzerinde ateşle tetiklenen nöbet geçirme ile başvuran hastaların demografik, klinik özellikleri ve epilepsi gelişimi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of demographical, clinical characteristics and epilepsy development of patients over five years of age applying to the hospital with febrile convulsion complaint
  1. Tez No: 508553
  2. Yazar: HAMDİ YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş, febril konvülziyon, epilepsi gelişimi, geç febril nöbetler, Fever, febrile convulsion, epilepsy development, late febrile seizures
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Febril konvülziyon (FK); genel kabul gören yaklaşıma göre 6 ay - 5 yaş arası çocuklarda görülen, iyi huylu, yaşa bağımlı, ateş ile tetiklenen ve çocukluk çağının en sık görülen konvülziyonudur. Sıklığı %2-6 olarak bildirilmektedir. Yaşa bağımlı yapılan bu tanımlamaya rağmen klinik deneyimler ve literatürde bildirilen vakalar göz önüne alındığında febril konvülziyon hemen her yaşta görülebilmektedir. Bazı çocuklarda ateşli nöbetler 5 yaşından sonra meydana gelir ve iyi rapor edilmiş bir durum olsa bile bu tür çocuklara yönelik prognoz daha az nettir. Beş yaşından sonra febril konvülziyon görülen çocuklarda, izleyen epilepsi yüzdesinin, sadece hayatlarının ilk yıllarında febril konvülziyon geçiren çocuklardan daha yüksek olduğunu bildiren çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı beş yaş üzerinde febril konvülziyon geçiren hastaların demografik, klinik, laboratuvar ve radyolojik özelliklerinin, predispozan faktörlerinin ve bu özelliklerin prognoza olan etkisinin araştırılmasıdır. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Polikliniği ve Çocuk Acil Servisine 15 Şubat 2012 – 15 Nisan 2014 tarihleri arasında 5 yaş üzerinde olup; febril konvülziyon geçirme nedeni ile başvuran toplam 64 çocuk çalışmaya alındı. Beş yaş altında febril konvülziyon geçiren ancak beş yaşından sonra da febril konvülziyon geçirme yakınması olanlar Grup 1, beş yaş üstünde ilk kez febril konvülziyon geçirenler Grup 2 olarak tanımlandı. Daha önce ateşsiz nöbet öyküsü olanlar, progresif Merkezi Sinir Sistemi hastalığı ve psikiyatrik bozukluğu olanlar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların ayrıca; Laboratuar, lomber ponksiyon verileri, görüntüleme (Manyetik rezonans ya da bilgisayarlı tomografi), EEG, WISC-R gelişim testi sonuçları değerlendirildi. Çalışmamızda; en sık ateş odağı Grup 1'de 10 (%43,4) hastada ve Grup 2'de 21 (%51,2) hastada olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonu olarak saptandı. Her iki grupta da nöbetlerin çoğunlukla Jeneralize tonik-klonik vasıfta olduğu görüldü. Grup 1'de 21 (%91,3) ve Grup 2'de 29 (%70,7) hastanın nöbeti Basit febril konvülziyon kriterlerine uymaktaydı. Hastaların 1 – 3,5 yıl arasında değişen takip süresi boyunca Grup 1'de 5 (%21,7) ve Grup 2'de 7 (%17) hastada afebril nöbet geliştiği görüldü. Grup 1'deki 23 hastadan 9'unda (%39,1), ilk kez 5 yaş üzerinde FK öyküsü olan 41 hastadan da 10 tanesine (%24,4) antiepileptik tedavi başlanmış olduğu görüldü. Sonuç olarak genellikle benign karakterde olan FK'ların, nöbet tekrarlama özelliği göstermesi ve epilepsiye dönüşme riskleri taşıması nedeni ile yakın takip edilmesinin önemli olduğu kanısına vardık. Özellikle de 5 yaş üzerinde FK geçiren çocuklarda, sadece 5 yaş altında FK geçirenlere göre anlamlı derecede yüksek epilepsi gelişim riski olduğunu saptadık. Bu çocukların muhtemelen gelişmekte olan epilepsi riskini taşıyan hastalar grubu olarak kabul edilmesi gerektiği düşünülebilir. Bu hastalarda epilepsi gelişim riskinin daha hassas bir şekilde belirlenmesini sağlamak için daha büyük epidemiyolojik çalışmalar ve daha uzun süreli bir takip gerekecektir.
Özet (Çeviri)
Febrile convulsion (FC) is the most common benign convulsion triggered with fever and seen in children between 6 months - 5 years of age. Frequency is reported as 2-6%. Despite this age-dependent definition, febrile convulsion may be observed in almost any age. In some children febrile seizures occur after 5 years of age. The prognosis for these children is less clear and there are some conflicted data about this disorder. Some studies showing that the ratio of following epilepsies in children in with febrile convulsions after five years of age is higher than children having febrile convulsions. The aim of this study is to analyze demographical, clinical, laboratory and radiological characteristics of patients over five years of age with febrile convulsion, their predisposing factors and the effect of these characters on prognosis. A total of 64 children over 5 years of age applying to Akdeniz University Faculty of Medicine Pediatric Neurology Polyclinic and Pediatric Emergency Service between 15/02/2012 - 15/04/2014 with febrile convulsion complaint were included in the study. Those who had febrile convulsion under five years of age and whose complaint continued after that age were gathered under Group 1 and those who had their first febrile convulsions over five years of age were gathered under Group 2. Patients, who had afebrile seizures before, have progressive Central Nervous System disease and psychiatrical problems were not included in the study. Laboratory, lumbar puncture data, imaging (Magnetic resonance or computer tomography), Electroencephalography, WISC-R development test results of the patients were also evaluated. The most common focus of fever was determined as upper respiratory infection in 10 patients (43.4%) in Group 1 and 21 patients (51.2%) in Group 2. In both groups, it was observed that the seizures were mostly generalized tonic-clonic. Seizures of 21 patients (91.3%) in Group 1 and 29 patients (70.7%) in Group 2 were Simple febrile convulsion. During the patient follow-up period between 1 - 3.5 years, afebril seizure development was observed in 5 (21.7%) patients in Group 1 and in 7 patients (17%) in Group 2. It was observed that antiepileptic treatment was started in 9 patients out of the 23 patients in Group 1 (39.1%) and 10 patients out of the 41 patients with first FC story over 5 years of age (24.4%). As a result, we considered that close follow-up is important in FCs which are generally benign, as seizures tend to recur and have the risk of turning into epilepsy. Especially in children having FC over five years of age, a significantly high epilepsy development risk was determined compared to those having FC under five years of age. It may be considered that these children should be considered as the group of patients with a probably developing epilepsy risk. In order to determine epilepsy development risk more accurately in these patients, larger epidemiological studies and longer follow-up are necessary.