İskemik priapizmde intrakavernozal stromal vasküler fraksiyon tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy of intracavernosal stromal vascular fractionation therapy in ischemic priapism
- Tez No: 937927
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YASER MÜSLÜMANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Priapizm, Kök hücre, Fibrozis, Priapism, Stem cell, Fibrosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
AMAÇ Bu çalışma, deneysel iskemik priapizm modelinde intrakavernozal stromal vasküler fraksiyon (İKSVF) tedavisinin erektil fonksiyon, histopatolojik ve moleküler parametreler üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. GEREÇ VE YÖNTEMLER Toplam 24 erkek Wistar Albino sıçan üç gruba ayrılmıştır: Sham (n=8), priapizm (n=8) ve priapizm+İKSVF tedavi grubu (n=8). Priapizm ve priapizm+tedavi gruplarında bir saat süreyle iskemik priapizm modeli oluşturulmuştur. Tedavi grubuna, konstrüktör bandın çıkarılmasını takiben İKSVF uygulaması yapılmıştır. Dört haftalık takip sonunda, elektriksel stimülasyonla intrakavernozal basınç (ICP) ve ortalama arter basıncı (MAP) ölçümleri yapıldı. Penil dokularda inflamasyon, fibrozis, endotel bütünlüğü, NOS izoformları, BCL proteini ve çeşitli büyüme faktörlerine yönelik (NGF, BDNF, VEGF, TGF) histopatolojik ve moleküler analizler gerçekleştirilmiştir. BULGULAR Priapizm grubunda, sham grubuna kıyasla ICP/MAP oranında anlamlı azalma, fibrozis ve endotel hasarında ise artış gözlenmiştir. Tedavi grubu, priapizm grubuna göre daha yüksek ICP/MAP değerleri ve daha düşük doku hasarı bulguları göstermiştir. İmmünohistokimyasal incelemelerde, BCL ailesi protein ve NOS izoform ekspresyonlarında priapizm grubunda belirgin değişiklikler izlenmiş; İKSVF uygulamasıyla bu parametrelerde kısmi iyileşme gözlenmiştir. NGF, BDNF, VEGF ve TGF gibi büyüme faktörlerinin ekspresyonlarında tedavinin genel olarak kısmi fayda sağladığı, ancak istatistiksel olarak bazı parametrelerde anlamlı farklılıklara ulaşılmadığı görülmüştür. SONUÇ İKSVF tedavisi, deneysel iskemik priapizm modelinde erektil fonksiyonun korunmasına ve doku hasarının azaltılmasına yönelik potansiyel bir yaklaşım olarak dikkat çekmektedir. Özellikle ICP verilerindeki iyileşme ve histopatolojik değerlendirmelerde gözlenen fibrozis ve endotel hasarındaki azalma, İKSVF'nin klinik uygulamalarda alternatif bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilebileceğini düşündürmektedir. Ancak moleküler düzeyde değerlendirilen bazı parametrelerde anlamlı iyileşmeler sağlanamamıştır; bu nedenle tedavinin etkinliğinin daha geniş kapsamlı çalışmalarda doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM This study aimed to evaluate the effects of intracavernosal stromal vascular fraction (SVF) therapy on erectile function, histopathological, and molecular parameters in an experimental ischemic priapism model. MATERIALS AND METHODS A total of 24 male Wistar Albino rats were divided into three groups: Sham (n=8), Priapism (n=7), and Priapism+SVF therapy (n=7). A one-hour ischemic priapism model was induced in both the Priapism and Priapism+SVF groups. In the treatment group, SVF was administered intracavernosally immediately after the constrictor band was removed. Following a four-week observation period, intracavernosal pressure (ICP) and mean arterial pressure (MAP) were measured using electrical stimulation. Penile tissues were then examined for inflammation, fibrosis, endothelial integrity, NOS isoforms, BCL protein, and various growth factors (NGF, BDNF, VEGF, TGF) via histopathological and molecular analyses. RESULTS In the Priapism group, ICP/MAP ratios were significantly lower compared to the Sham group, while fibrosis and endothelial damage were increased. The SVF therapy group demonstrated higher ICP/MAP values and reduced tissue damage markers relative to the Priapism group. Immunohistochemical analyses showed notable changes in BCL protein and NOS isoform expression in the Priapism group, with partial improvement observed following SVF treatment. Although SVF therapy provided some beneficial effects on the expression levels of NGF, BDNF, VEGF, and TGF, not all parameters reached statistical significance. CONCLUSION Intracavernosal SVF therapy appears to be a promising approach for preserving erectile function and reducing tissue damage in an experimental ischemic priapism model. The observed improvements in ICP measurements and certain histopathological findings suggest that SVF could be considered as a potential treatment option in future clinical applications.