Aort kapak darlığı olan hastalarda mekanik kapak replasmanı sonrası sol ventrikül kitlesindeki regresyonun farklı kapak çeşit ve numaralarına göre karşılaştırılması
- Tez No: 419743
- Danışmanlar: UZMAN İBRAHİM ÖZSÖYLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mekanik kapak replasmanı, sol ventrikül kitlesi, sol ventrikül kitle indeksi, Mechanical aortic valve replacement, left ventricular mass, left ventricular mass index
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET AMAÇ: Aort kapak darlığı sonucu oluşan basınç gradiyenti sebebi ile gelişen sol ventrikül hipertrofisi ve artan sol ventrikül kitlesinin, mekanik kapak replasmanı sonrası regresyonunun farklı kapak numara ve tipine göre karşılaştırılmasıdır. GEREÇ VE YÖNTEMLER: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniğinde, Mart 2001 ve Şubat 2006 tarihleri arasında aort kapak darlığı sebebiyle 46 hastada farklı kapak çeşit ve numarasına göre, mekanik AVR (Aort Valv Replasmanı) yapılan olgu grubu incelemeye alınmıştır. Bu hastaların hepsi Haziran 2006-Ağustos 2006 tarihleri arasında tekrar kontrole çağrılarak EKO, EKG ve Telekardiyografi ile yeniden değerlendirilmiştir. BULGULAR: Aort kapak darlığı sebebi ile mekanik aort kapak replasmanı yapılan hastalarda ameliyat öncesine göre sol ventrikül kitle ve kitle indeksinde farklı mekanik kapak tipleri arasında anlamlı fark olmaksızın istatistiksel bir azalma tespit edilmiştir. Buna karşın farklı kapak numaraları ile replasman yapılan hastalar arasında sol ventrikül kitle ve kitle indeksindeki azalmada istatistiksel anlamlı bir fark olduğu saptandı. SONUÇ: Erişkin hastalarda dar aort kökü olup genişletme yapılamayan veya yeterli genişletme uygulanamayan ve vücut yüzey alanı 1.5 m² veya altında olan hastalar dışında 21 ve daha küçük numara kapak takılmamasıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY AİM: The aim is to comparae left ventricular hypertropy and increased left ventricular mass and regression after mechanical aortic valva replacement which develo because of the pressure gradient that take place as a result of the narrowness of aortic valvein terms of different aortic valve number and type. MATERIALS AND METHODS: In Izmir Atatürk Education and Research Hospital Hearth and Vascular Surgery Clinic, between March 2001 and February 2006 , 46 patients having aortic valve narrowness who have had mechanical AVR(aortic valve replacement) according to different aortic valve type and number were taken into study. All of these patients were invited to examination between June 2006 and August 2006 and these patients were reevaluated with EKO, EKG and Telecardiography. FINDINGS: In patients having mechanical aortic valve replacement as a result of narrowness of mechanical aortic valve, a statistically meaningless decrease was observed between different mechanical valve types in left ventricular mass and mass index when compared to pre-operation period. RESULTS: The resultsis found as number 21 or lower valves should not be replaced in adult patients other than having narrow aortic root and could not be enlarged or could not be or could not be enlarged enough and also in patients having 1.5 m2 or less body surface area.