Kronik otit ve cerrahisinin iç kulak fonksiyonları üzerine etkisi
The effect of chronic otitis media and its surgery on inner ear functions
- Tez No: 419796
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY OYSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Chronic otitis media, tinnitus, vertigo, inner ear
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Kronik Otitis Media (KOM) ve cerrahisinin iç kulak fonksiyonları üzerine etkisinin araştırılması Materyal ve Metod: Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi K.B.B. kliniğinde, Ocak 2010 – Temmuz 2011 tarihleri arasında KOM tanısı alıp opere olan 65 hastaya preoperatif ve postoperatif odyolojik testler, tinnitus ve vertigo skorlamaları (Tinnitus Engellilik Anketi-THI ve Dizziness Engellilik Anketi-DHI) uygulanarak KOM'un iç kulak fonksiyonları üzerine etkisi ve cerrahi tedavi sonrası iyileşme oranı araştırılmıştır. Bulgular: Mastoidektomi hastalarında kemik yolu işitme eşikleri, timpanoplasti hastalarından istatistiksel olarak anlamlı oranda daha yüksek bulunmuştur. Erişkin yaş grubunda 500, 2000 ve 4000 Hz frekanslarında işitme eşikleri istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksek bulunmuştur. Timpanoplasti ve mastoidektomi hastalarının preoperatif ve postoperatif THI ve DHI skorları karşılaştırıldığında postoperatif skorlarda istatistiksel olarak anlamlı oranda düzelme bulunmuştur. Sonuç: KOM'un koklea üzerindeki etkisi ve bunun sonucu olarak sensorinöral işitme kaybı (SNİK) varlığı kanıtlanmış bir durumdur. Bu kayıp hastalığın süresi ve orta kulaktaki patolojik durumun büyüklüğü ile ilintili gözükmektedir. Ancak SNİK'den farklı olarak KOM'a bağlı oluşan tinnitus ve vertigo şikayetleri başarılı geçirilen bir cerrahi sonrası anlamlı oranda düzelmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: To evaluate the effect of chronic otitis media and its surgery on inner ear functions. Material and method: 65 patients with the diagnosis of chronic otitis media who referred to Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital between January 2010 and July 2011 are investigated in this study. Preoperative and postoperative audiologic tests, Tinnitus Handicap Inventory and Dizziness Handicap Inventory were applied to these patients. The effect of chronic otitis media on inner ear funtions and the recovery rate after surgey are evaluated. Results: Bone conduction tresholds of patients who underwent mastoidectomy were statistically higher than the group of patients with tympanoplasty. Hearing tresholds of adult patients at the frequencies of 500, 2000 and 4000 Hz were also found to be statistically high. Preoperative and postoperative THI and DHI scores of tympanoplasty and mastoidectomy patients were compared and postoperative scores were found to be improved. Conclusion: Sensorineural hearing loss is a well known result of the effects of chronic otitis media on cochlear functions. Its presence depends on the duration and severity of the pathology in the middle ear. As a result of a successfull surgery, unlike SNHL , tinnitus and vertigo due to chronic otitis media are improved.