Tip-2 diabetes mellituslu hastaların birinci derece yakınlarında diyabet risk değerlendirmesi
Diabetes risk assessment of the first degree relatives of patients with TYPE-2 diabetes mellitus
- Tez No: 419878
- Danışmanlar: PROF. DR. SAKİNE BOYRAZ, DOÇ. DR. ELİF ÜNSAL AVDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diyabet riski, FINDRISK ölçeği, Tip-2 diyabet, birinci derece yakınlar, AKŞ, HbA1c, Risk for diabetes, FINDRISK, type 2 diabetes, first-degree relatives, AKŞ, HbA1
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışma, Tip-2 diyabetlilerin diyabet tanısı almamış 1.derece akrabalarında diyabet riskini değerlendirmek, Fin Diyabet Risk Skoru (FINDRISK)'nun tip-2 diyabet riskini belirlemedeki geçerliliğini test etmek ve yüksek riskli olanların tanılamaya yönlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte planlanan araştırmaya, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi gören hastaların, daha önce diyabet tanısı almamış ve araştırmaya katılmaya istekli olan 1.derece yakınları alınmıştır. Araştırmanın örneklemi, power analizi yapılarak belirlenen 200 kişiden oluştu. Veriler, 'yapılandırılmış soru formu' ve 'FINRISK ölçeği' ile toplanmıştır. Katılımcıların boy, kilo, bel çevresi araştırmacı tarafından ölçülmüş; venöz açlık kan şekeri (AKŞ) ve Glikozillenmiş Hemoglobin (HbA1c) araştırmacı tarafından alınmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 46.93± 14.83 yıl (18-86) olup büyük çoğunluğunun kadın (%65), %63'nün evli olduğu, %50.5'nın lise ve üzeri eğitim aldığı, %59'nun gelir getiren bir işte çalıştığı belirlenmiştir. Katılımcıların FINDRISK skor ölçeği puanına göre tip-2 diyabet açısından, %41,5'inin 'yüksek riskli' grupta olduğu bulunmuştur. FINDRISK skorun AKŞ göre duyarlılığı %100, özgüllüğü ise %60 olarak belirlenmiştir. Sonuç: Tip-2 DM ile hastaneye yatan hastaların 1.derece yakınlarında DM riskinin yüksek olduğu, FINDRISK skor ölçeğinin yeni asemptomatik Tip 2 diyabeti öngörmede iyi bir skor olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was to evaluate the risk of diabetes Type-2 diabetics who have not received their 1st degree relatives diagnosed with diabetes, FINDRISK score to test the validity of type-2 diabetes in determining the risk and those who are made to be driven to diagnose high-risk. Equipment and Method: The first degree relatives of the patients being treated in the Izmir Katip Çelebi University Atatürk Education and Research Hospital with no diagnosis of diabetes and willing to participate in the research have been taken in the sectionally planned research. Sampling of the research is based on 200 people defined using power analysis. Data have been collected with question form and FINRISK scale. Weight, length & waist measure in addition to venous fasting plasma glucose (FPG) and Hemoglobin A1c (HbA1c) of the participant have been taken by the researcher. Findings: The age average of the individuals participated in the research is defined as to be 46.93± 14.83 (18-86). Besides it is obtained that 65% of the participants is women, 63% of them is married, 50.5% of them is graduated high school or above and 59% of them is working. It is found that 41.5% of the participants are in the 'high risk group'in terms of Type-2 Diabetes according to the FINDRISK score scale. The sensitivity of the FINDRISK score according to the FPG and specificity of it are founded as 100% and 60% respectively. Conclusions: It is observed that the DM risk of the first degree relatives of the patients being treated as Type-2 DM is high and FINDRISK score scale is good method in predicting the new asymptomatic Type-2 diabetes.