Pontoserebellar köşe tümörü cerrahisi sonrası dengenin değerlendirilmesi
Assesment of balance after cerebellopontine angle tumour
- Tez No: 419959
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: akustik nöroma, baş dönmesi engellilik envanteri, denge değerlendirmesi, pontoserebellar köşe tümörü, vestibüler schwannoma, acoustic neuroma, balance assesment, cerebellopontine angle tumour, dizziness handicap inventory, vestibular schwannoma
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Anatomik olarak pontoserebellar köşede meydana gelen tümörler Pontoserebellar köşe (PSK) tümörü olarak adlandırılır. Bu çalışma PSK tümörü cerrahisi geçiren hastaların dengelerini araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi bölümünde takip edilen 2011-2015 tarihleri arasında PSK tümörü nedeni ile operasyon geçirmiş 30 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan hastaların demografik bilgileri alınmıştır. Değerlendirmelerde alt ekstremite kas gücü için manuel kas testi, denge için Romberg test, Daraltılmış Rhomberg test, tek ayak üstünde durma, Tandem yürüyüş, düz beş adım yürüme, Berg denge ölçeği (BBS); koordinasyon için parmak burun, eller diz üzerinde çevirme ve topuk diz testi; yaşam kalitesi Short Form-36 (SF-36), depresyon seviyesi Beck depresyon ölçeği (BDÖ) ve baş dönmesi Baş dönmesi engellilik envanteri (DHI) ile değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiği SPSS programı ile yapılmıştır. Çalışmanın sonunda olgularda özellikle tek ayak üstünde durma testleri olmak üzere denge parametrelerinin normal kişilere göre düşük değerde olduğu gözlemlenmiştir. Operasyon sonrası baş dönmesi VAS skoru operasyon öncesine göre düşük bulunmuştur. Sol taraf parmak-burun testinde bozukluk diğerlerine oranla daha fazla saptanmıştır. Hastalık ile ilgili semptomlarda baş ağrısının diğer semptomlara göre daha çok hastada var olduğu görülmüştür. Olgularda alt ekstremite kas zayıflığı görülmemiştir. DHI sonucuna göre hafif derecede engellilik görülmüştür. BBS sonucuna göre dengelerinin azaldığı saptanmıştır. SF-36'ya göre yaşam kalitelerinde ortalama değerlere yakın skorlar elde edilmiştir. Beck depresyon anketi skoruna göre olguların çoğunda hafif depresyon belirtileri bulunmuştur. Çalışmaya göre bu hastaların operasyon öncesi ve sonrası denge değerlendirmelerinin ihmal edilmemesi gerektiği ve erken dönem rehabilitasyona başlamalarının gerekli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Tumors occurring anatomically in Cerebellopontine angle (CPA) are called Cerebellopontine tumors. This study was conducted to investigate the balance of patients who had had CPA tumor surgery. 30 patients who were being followed up in the department of neurosurgery because of CPA surgery between 2011-2015 were included in the study. The demographic data of the included patients was recorded. Manual muscle testing was performed to evaluate the strength of the lower extremity. In order to evaluate balance, Rhomberg test, Sharpened Rhomberg Test, one leg stance, Tandem walking, walking five steps straight and Berg balance scale were performed. Finger-to-Nose, Heel-to-Shin and Alternate Pronation/Supination tests were performed to evaluate the coordination. Quality of life was evaluated with Short Form-36 (SF-36), level of depression was evaluated with Beck Depression Scale (BDS) and dizziness was evaluated with Dizziness Handicap Inventory (DHI). Statistical analysis was performed with SPSS software. As a result, balance parameters especially the one leg stance tests have been observed to be at lower values compared to normal subjects. Posoperative Dizziness VAS score was found lower than Preoperative score. The disorder of the Finger-to-Nose test in the left side was determined to be higher than the others. Among diseases related symptoms headache was found to be present in more patients comparing to other symptoms. No lower extremity muscle weakness was observed in subjects. A mild handicap was found according to DHI. Scores close to mean values were found in quality of life according to SF-36. Mild depressive symptoms were found according to Beck depression scale. According to our study, ignoring the preoperative and postoperative balance evaluation of these patients and initiation of early rehabilitation are not considered to be necessary.