Tip II diyabetli hastalarda diyet yağ asit örüntüsü ve kanda CD36 yağ asit transport reseptör düzeyi arasındaki ilişki
The link between blood CD36 fatty acid transport receptor level and dietary fatty acid pattern in patients with TYPE II diabetes melllitus
- Tez No: 420123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN NERGİZ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Tip II Diabetes Mellitus, CD36 reseptör, Lipidler, Beslenme, Type II Diabetes Mellitus, CD 36 receptor, Lipids, Nutrition
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışma, Tip II diyabet tanısı almış bireylerde kontrol grubu ile karşılaştırılarak göre diyet yağ asit örüntüsü, yağlı besin tercihleri ile kan CD36 yağ asit reseptörü ve insülin direnci arasındaki ilişkinin saptanması amacıyla yürütülmüştür. Çalışma, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Endokrinoloji Polikliniğine başvuran yeni tip II diyabet tanısı alan 38 ( kadın: 24, erkek: 14) ve herhangi bir rahatsızlığı olmayan 37 birey ( kadın:28, erkek: 9) olmak üzere 30-65 yaş arası toplam 75 kişi ile yürütülmüştür. Çalışmada bireylerin sosyo-demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri ve kan biyokimyasal bulguları, beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklıkları ve miktarı ile diyetin yağ asit örüntüsü belirlenmiş ve bu ölçümlerin kan CD36 düzeyi ile ilişkisi incelenmiştir. Çalışma sonunda ortalama kan glukoz, LDL kolesterol, total kolesterol, trigliserit, AST, ALT, CRP, HbA1c, insülin ve HOMA-IR düzeyleri tip II diyabet tanısı alan hasta grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek belirlenirken HDL kolesterol düzeyi daha düşük bulunmuştur.(p0,05). Çalışmaya katılan bireylerin tükettikleri yağ asit türü bakımından gruplar arasında anlamlı bir farklılık görülmezken (P>0,05), yağ türü ve miktarı açısından zeytinyağı tüketimi gruplar arasında farklılık göstermiştir (P0,05).
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between diet fatty acid pattern, fatty food preference and blood CD36 fatty acid receptor and insulin resistance for the individuals who got Type II diabetes diagnose compared to control group. The study was conducted with 38 people (female: 24 male: 14) who got Type II diabetes diagnose newly and with 37 people (female: 28, male: 9) who has not got any kind of illnesses and totally 75 people between the age of 30-65 who applied to Kırıkkale University Faculty of Hospital School Department of Internal Disease, Endocrinology Policlinic. In the study, the socio-demographic features, antropometric measurements and blood biochemical symptoms, food habits, food consumption frequency and amount of the individuals and fat acid pattern of the diet was determined and the relationship of these measurements and blood CD36 level was evaluated. At the end of the study it was found out that average blood glucose, LDL cholesterol, total cholesterol, triglyceride, AST, ALT, CRP, HbA1c, insulin and HOMA-IR levels was determined higher in patients with Type II diabetes than the control group. However, HDL cholesterol level was determined lower. (p0,05). While there is not any significant difference (P>0,05) observed between the groups in terms of fatty acid type consumed by individuals who participated to study, in terms of fat type and amount, olive oil consumption shows difference between groups (P0,05).