Jinekolojik onkoloji hastalarının ve bakım veren ebe / hemşirelerin bireyselleştirilmiş bakım algılarının değerlendirilmesi
An analysis of gynecologic oncology patients' and their midwives'/nurses' perception of individualized care
  1. Tez No: 420136
  2. Yazar: ESRA BÜKECİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Jinekolojik onkoloji, bireyselleştirilmiş bakım, hasta memnuniyeti, iş doyumu, Gynecologic oncology, individualized care, patient satisfaction, job satisfaction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Araştırma, jinekolojik onkoloji hastalarına bakım veren ebe/hemşirelerin ve hastaların bireyselleştirilmiş bakım algılarının ve memnuniyetlerinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışma 01 Haziran-30 Eylül 2015 tarihleri arasında Ankara il sınırları içinde yer alan bir üniversite hastanesi ve bir eğitim araştırma hastanesinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, belirlenen hastanelerin jinekolojik onkoloji kliniklerinde yatarak tedavi alan 152 hasta ve bu kliniklerde çalışan 18 hemşire ve 11 ebe oluşturmuştur. Araştırmaya katılacak hasta sayısı One-Sample t-Test Power Analysis ile belirlenmiştir. Verilerin toplanmasında; hastalar ve ebe/hemşireler için Sosyo- Demografik Özellikler Bilgi Formu, Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası, Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-Hemşire Formu, Hemşirelik Bakımından Memnuniyet Ölçeği ve Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, Bağımsız Gruplarda“t”Testi, Mann-Whitney U, Anova ve Kruskal-Wallis H Testleri, Spearman Korelasyon Analizi ve parametrelerin normal dağılıp dağılmadığını test etmek için Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; hastalar ebe/hemşirelerin bireyselliklerini orta düzeyde (3,07±0,97) desteklediğini algılarken; ebe/hemşireler tarafından verilen bakımın bireyselleştirildiğini düşük düzeyde (2,33) algılamışlardır. Hastalar, ebe/hemşirelerin bireyselliklerini destekleme algıları arttıkça; ebe/hemşireler tarafından verilen bakımın bireyselleştirildiği algısı artmaktadır (r=0,736; p=0,001). Hastaların hemşirelik bakımından memnuniyeti orta düzeyde (63,16±14,97) bulunmuştur. Ebe/hemşirelerin bakım uygulamalarında hastaların bireyselliğini destekleme (1,65) ve hastaların bakımını bireyselleştirme (1,61) algıları düşük bulunmuştur. Ebe/hemşirelerin; bakım uygulamalarında hastaların bireyselliğini destekledikçe; hastaların bakımını bireyselleştirerek sunduğu belirlenmiştir (r=0,828; p=0,001). Ebe/hemşireler, hastaların bireyselliğini, hastaların algıladığından daha düşük düzeyde desteklemişlerdir ve hastaların bakımını hastaların algıladığından daha düşük düzeyde bireyselleştirmişlerdir. Ebe/hemşirelerin iş doyumu değerlendirilmiş olup; genel iş doyumu (3,08), içsel doyum (3,41) puan ortalaması yüksek, dışsal doyum puan ortalaması ise düşük (2,58) olarak değerlendirilmiştir Sonuç olarak; çalışmamızda; bireyselleştirilmiş bakım açısından hasta ve hemşirenin birlikte değerlendirilmesinin ve elde edilen sonuçların; bireyselleştirilmiş klinik hemşirelik bakımının geliştirilmesine, bireyselleştirilmiş bakım protokolleri oluşturulmasına, bireyselleştirilmiş bakımın önemi açısından jinekolojik onkoloji bakım sağlayıcıları arasında farkındalığın artırılmasına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted to analyze gynecologic oncology patients' and midwives'/nurses' perception of and satisfaction with individualized care. The study was performed between June 1,2015 and September 30, 2015 at a university hospital and at a training and research hospital in Ankara, Turkey. The study sample included 152 patients who received inpatient treatment at the selected hospitals' gynecologic oncology clinics, and 18 nurses and 11 midwives working at these clinics. The number of the participating patients was determined using one-sample t-test power analysis. The study data were collected using a Socio-Demographic Characteristics Information form for midwives/nurses, the Individualized Care Scale, the Individualized Care Scale-Nurse, the Satisfaction with Nursing Care Scale and the Minnesota Job Satisfaction Questionnaire. The data were analyzed using Independent Samples t Test, the Mann-Whitney U test, ANOVA and the Kruskal-Wallis H tests. The Kolmogorov-Smirnov and Shapiro- Wilk tests were used to determine whether the distribution of the parameters was normal. The study results indicated that midwives and nurses supported the patients' individuality at a moderate level (3.07±0.97) according to patients' perceptions. The patients felt that individualization of the care provided by midwives/nurses was at a low level (2.33). Their perception of individualized care by midwives/nurses rises as their perception of nurses/midwives supporting their individuality rises (r=0.736, p=0.001). The patients' satisfaction with care was at a moderate level (63,16±14,97). The patients' had a low perception of the nurses'/midwives' support for their individuality in care practices (1.65) and individualization of patient care (1.61). It was found that midwives/nurses provided patient care in a more individualized way when they increased their support of the patients' individuality in care practices (r=0.828, p=0.001). The midwives/nurses perception of providing support for patient individualityand the individualization of their care was lower than perception of the midwives/nurses support for patients' individualityand the individualization of their care. The study evaluated the midwives'/nurses' job satisfaction and found that they obtained high scores in general satisfaction (3.08), intrinsic job satisfaction (3.41). However, their extrinsic satisfaction scores were low (2.58). The study's findings show that this study's collective evaluation of the patients and nurses regarding individualized care will contribute to the improvement of individualized clinical nursing care, the creation of individualized care protocols and increasing the awareness of gynecologic oncology care providers regarding the importance of individualized care.