Hemşirelerin algıladıkları örgütsel desteğin örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılıkları üzerine etkisi
Impact of perceived organizational support of nurses on their organizational cynicism and organizational commitment
- Tez No: 420216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Algılanan örgütsel destek, hemşirelik, örgütsel bağlılık örgütsel sinizm, Perceived organizational support, nursing, organizational commitment, organizational cynicism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelerin algıladıkları örgütsel desteğin örgütsel sinizm ve örgütsel bağılıklarına etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Araştırma verileri, Ocak-Mart 2014 tarihleri arasında bir kamu üniversite hastanesinde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 220 hemşireden toplanmıştır. Araştırmanın verileri, Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği, Örgütsel Sinizm Ölçeği ve Örgütsel Bağılık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veri toplamadan önce çalışmada kullanılan ölçekleri geliştiren araştırmacıların izni, etik kurul onayı ve kurum izni alınmıştır. Toplanan veriler bilgisayar ortamında frekans ve yüzde dağılımı, tanımlayıcı istatistikler, pearson momentler çarpımı korelasyon analizi, t testi, tek yönlü varyans analizi, basit doğrusal regresyon analizi testleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin genel olarak bayan, genç yaş grubunda, evli ve lisans düzeyinde eğitime sahip olduğu, çoğunluğunun servis hemşiresi olarak dahili birimlerde ve kadrolu statüde görev yaptığı, 1-5 yıl arasında mesleki ve kurumsal deneyime sahip oldukları, bazen gündüz bazen de gece haftalık 40-50 saat arasında çalıştıkları belirlenmiştir. Hemşirelerin örgütsel destek algılarının istenilen düzeyde olmadığı, orta düzeyde örgütsel destek, orta düzeyde örgütsel sinizm ve yüksek örgütsel bağlılık hissettiği saptanmıştır. Örgütsel destek ile örgütsel sinizm arasında negatif yönlü ve ileri derecede anlamlı ilişkilerin var olduğu, örgütsel destek ile zayıf örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkilerin, yüksek örgütsel bağlılık ile de negatif yönlü anlamlı ilişkilerin olduğu saptanmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda, algılanan örgütsel desteğin örgütsel sinizmi ve örgütsel bağlılığı azalttığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determined impact of perceived organizational support of nurses on their organizational cynicism and organizational commitment. Material and Method: The study was conducted from 220 nurses who worked in a hospital of public medicine faculty between January and March 2014 and accepted who participate in the study. Research data was collected using Personal Information Form, Perceived Organizational Support Scale, Organizational Cynicism Scale and Organizational Commitment Scale. Prior to data collection, permissions of the researchers who developed the scales used in the study, approval of the ethical committee and approval of the institution were obtained. The collected data were evaluated in computer environment with frequency and percentage distribution, descriptive statistics, pearson product-moment correlation analysis, t-test, one-way analysis of variance, simple linear regression analysis test. Results: It was determined that nurses who participated in the study were generally female, at young ages, married and had education at graduate level, most of them worked as service nurse in hospital units and in permanent status, had 1-5 years occupational and institutional experience, worked 40-50 hours per week on day or night shifts. It was observed that perceived organizational support of the nurses was not on desired level, perceived organizational support of nurses was not desirable level, and a medium level of organizational support, a medium level of organizational cynicism and a high level of organization commitment were felt by nurses were determined. It was determined that there was a highly significant relationship in a negative way between organization support and organization cynicism; a significant relationship in a positive way between organization support and poor organizational commitment; and a significant relationship in a negative way between organizational support and high organizational commitment. Conclusion: As a result of the study, it was revealed that perceived organizational support decreased organizational cynicism and organization commitment.