Hemşirelerde algılanan örgüt ve yönetici desteği ile kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutum arasındaki ilişki
The relationship between perceived organisational and managerial support and nurses' attitudes towards evidence-based nursing
  1. Tez No: 997511
  2. Yazar: HİLAL DEMİR KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRŞİDE ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire tutumu, Hemşirelik hizmetleri, Kanıta dayalı hemşirelik, Örgütsel destek, Yönetici desteği, Nurse attitude, Nursing services, Evidence-based nursing, Organisational support, Managerial support
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, hemşirelerin algıladıkları örgütsel ve yönetici destek düzeyleri ile kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Tanımlayıcı desende gerçekleştirilen bu çalışma, Ekim 2023–Haziran 2024 tarihleri arasında Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde görev yapan 295 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği (KDHYTÖ), Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği (AÖDÖ) ve Yönetici Desteği Ölçeği (YDÖ) ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel analizler, t-testi, tek yönlü ANOVA, Mann Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Katılımcıların %50.2'si mesleğe yönelik güncel bilgiye sahip olduğunu belirtmiş; ancak yalnızca %33.2'si kanıta dayalı bakım sunduğunu ifade etmiştir. Hemşirelerin KDHYTÖ puan ortalaması orta düzeyde, AÖDÖ ve YDÖ puan ortalamaları ise orta düzeyin altında bulunmuştur. Regresyon analizleri sonucunda, algılanan örgütsel desteğin kanıta dayalı hemşirelik tutumu üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin bulunmadığı saptanmıştır (p>0.05). Yönetici desteğinin kanıta dayalı hemşirelik tutumu üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu saptanmıştır. Bu bulgular, kanıta dayalı hemşireliğe yönelik olumlu tutumların gelişiminde bireysel düzeydeki mesleki motivasyon, bilgiye erişim ve öz yeterlik algısının, örgütsel ya da yönetici destek algısından daha belirleyici olabileceğini göstermektedir. Bu doğrultuda, kanıta dayalı uygulamaların benimsenmesini artırmak için, hemşirelerin bireysel farkındalıklarını, bilgi okuryazarlıklarını ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik yapılandırılmış eğitim programları ve sürekli mesleki gelişim faaliyetlerine öncelik verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between nurses' perceived level of organisational and managerial support and their attitudes towards evidence-based nursing. This descriptive was conducted on 295 nurses working at Malatya İnönü University Turgut Özal Medical Centre between October 2023-June 2024. Data were collected using a personal information form, the Attitude Towards Evidence-Based Nursing Questionnaire (ATEBNO), the Perceived Organizational Support Scales (POSS), and the Supervisor Support Scale (SSS). Descriptive statistical analysis, t-test, one-way ANOVA, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, and regression analysis were used to analyse the data. 50.2% of participants reported having up-to-date professional knowledge, but only 33.2% reported providing evidence-based care. The mean score of nurses on the ATEBNO was found to be at a moderate level, while the mean scores of nurses on the POSS and S were found to be below the moderate level. Regression analyses revealed that perceived organizational support had no statistically significant effect on evidence-based nursing attitudes (p>0.05). Managerial support was found to have a statistically significant effect on evidence-based nursing attitudes. These findings suggest that individual level professional motivation, access to information and perceived self-efficacy may be more determinant than perceived organisational or managerial support in the development of positive attitudes towards evidence-based nursing. Accordingly, it is recommended that structured training programmes and continuing professional development activities aimed at improving nurses' individual awareness, information literacy and critical thinking skills should be prioritised to increase the adoption of evidence-based practice.