Yargıtay içtihat birleştirme karar destek sistemi: Uzman sistemler aracılığı ile yargıtay içtihatlarının birleştirilmesinde karar destek sistemi geliştirilmesi
Developi̇ng deci̇si̇on support system for mergi̇ng supreme court deci̇si̇ons: Developing decision support system for merging supreme court decisions using expert systems
- Tez No: 420295
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: İçtihat birleştirme kararları, metin işleme, kümeleme, gizli Dirichlect tahsisi, maksimal klik, benzerlik araması, konu bazlı benzerlik, unification of legal precedents, text processing, clustering, Latent Drichlet Allocation, maksimal clique, similarity search, topic-based similarity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Yargıtay İçtihat Birleştirme kararları ilk derece mahkemelerindeki davalarda bağlayıcı olması sebebi ile önem arz etmektedir. İçtihatlar arasındaki olası uyumsuzluk sorunları Yargıtay İçtihatları Birleştirme Genel Kurulu tarafından birleştirme kararı ile giderilmektedir. Çalışmada bilişim metodolojileri ile Yargıtay'ın içtihat çıkartma birimlerine ve içtihat birleştirme kuruluna karar destek sistemi geliştirilmesi amaçlanmıştır. Açık metin formatındaki içtihat dokümanları, veri işleme süreçlerinden geçilerek kelime kümesi hale getirilmiştir. Kelime kümeleri vektörel olarak ifade edilmiş ve arasındaki benzerlikler değişik uzaklık ölçütleri ile çıkartılmıştır. Elde edilen benzerlikler ile kümeleme (K-ortalama), konu çıkartımı (GDT) ve çizge metodolojileri (maksimal klik) kullanılarak içtihat havuzu içerisinde birbirine benzer olan içtihat grupları çıkartılmıştır. Birleştirme kararları içerisindeki dokümanların birbirine çok benzer olduğu tespit edilmiştir. xi Çalışma sonucunda K-ortalama kümeleme yöntemi ile çıkan kümelerdeki dokümanların benzerlik incelemesinde ve GDT kullanılarak konu bazlı benzerlik incelemesinde, içtihat havuzundan birleştirme kararlarının yüksek başarımlı olarak bulunamayacağı gözlemlenmiştir. İçtihat havuzundaki dokümanların ağırlıklı ikili benzerlik çizgesinde hesaplanan maksimal kliklerin birleştirme kararlarını içerdiği ve benzer ya da ilgili dokümanları grupladığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar alan uzmanları tarafından doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Unification of legal precedents by the supreme court are important because these precedents are binding for all courts. Probable inconsistencies of legal precedents are resolved by the supreme court unification committee via a unification. In this study, the goal is to develop a decision support system using information technologies for the supreme court's sections that define new precedents and supreme court unification committee. Legal predents documents that are in plain text format are processed to extract bag-of-words. Bag-of-words are represented as vectors and their similarities scores are computed using different distance measures. Using the similarity scores computed clustering (k-means), topic extraction (LDA), and graph algorithms (maximal clique) are utilized to determine the groups of similar precedents. It's noted that precedents are very similar pairwise within the available unifications. xiii According the experimental results, it's shown that clusters discovered by the k-means algorithms and topic groupings achieved by topic-based similarity using LDA algorithm cannot fully cover the existing unifications. Maximal cliques in the similarity graph of precedents fully cover the existing unifications as well as some cliques also includes additional similar or related documents in the groupings. The results are justifies by the domain experts.