GanLi3 (n = 2-20) topaklarının incelenmesi
The investigation of GanLi3 (n = 2-20) clusters
  1. Tez No: 420310
  2. Yazar: TUĞRUL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geometrik Yapılar, Kararlılık, Topaklar, Yoğunluk Fonksiyonel Teori, Geometrical structures, Stability, Clusters, Density Functional Theory
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
Bu çalışmada GanLi3 ( n = 2-20) topaklarının geometrik yapıları, kararlılıkları ve elektronik özellikleri Yoğunluk Fonksiyonel Teori (DFT) ile çalışıldı. Geometrik yapılarda lityum atomları, yapının dış konumlarını tercih etmiştir. GanLi3 ( n = 2-20) topaklarındaki bağlanma enerjisindeki artış karalılığın arttığını göstermektedir. Topaklarında ayrışma enerjisi (ΔE) ve ikinci dereceden enerji farklarından(∆2E) Ga4Li3, Ga6Li3, Ga9Li3, Ga12Li3, Ga15Li3 ve Ga18Li3 topakları daha kararlı olduğu ortaya çıkarken GapHL enerji farkları ise tek sayılı topakların daha kararlı olduğunu göstermektedir. Buna göre GanLi3 ( n = 2-20) atom topaklarında Ga9Li3 ve Ga15Li3 topakları daha kararlıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, GanLi3 ( n = 2-20) clusters were investigated via DFT to determine the geometrical structure, stability and also electronic properties. From the geometrical structure, the lithium atoms prefer the side position in the structure. The stability of GanLi3 ( n = 2-20) clusters increases as the cluster size grows up. However, Ga4Li3, Ga6Li3, Ga9Li3, Ga12Li3, Ga15Li3 and Ga18Li3 clusters are more stable than the others based on the second order energy difference (∆2E) and dissociation energy (ΔE). On the other hand, the odd number numbers are more stable than the even num number clusters from GapHL energy calculation. The comparison illustrates that Ga9Li3 and Ga15Li3 clusters are more stable among the GanLi3 (n = 2-20) clusters.