Biopestisit ve biostimülant uygulamalarının tüplü asma fidan randımanı, kalitesi ve dikim sonrası fidanların gelişimine etkileri
Effects of biopesticide and biostimulant applications on final take ratios and quality of grafted and potted sapling propagation in vine and vegetative development of young grafted saplings
- Tez No: 420479
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜSTEM CANGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Vitis vinifera L, Trichoderma, Mikoriza, Sürgün, Kök, Gelişme
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma aşılı tüplü asma fidanı üretiminde aşı başarısı, fidan randımanı ve kalitesi ile, aşılı tüplü asma fidanlarının vejetatif gelişimine biopreperat uygulamalarının ticari formülasyonlarının etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada iki biopestisit T22 planter box (Trichoderma harzianum Rifai KRL-AG2), T22-ERS (Trichoderma harzianum Rifai KRL-AG2+endo mikoriza) ile disperroot (DR) denenmiştir. Araştırma aşılı asma fidanı üretimi ve tüplü asma fidanlarının yetiştirilmesi aşamalarından oluşmaktadır. İlk aşamada, 1103 P, 110 R ve Ramsey anaçlarına ait çelikler ve Royal üzüm çeşidine ait gözler kullanılmıştır. Royal çeşidinin kalemleri omega aşı makinesi ile anaçlara aşılanmıştır. Aşılı çelikler içinde 1:1 perlit ve torf içeren 1 litrelik plastik torbalara dikilmiştir. Aşılı çelikler serada yaklaşık 2 ay gelişmeye bırakılmıştır. İlk uygulamada, aşılama öncesinde (kalluslenme) çeliklerin bazal kısmına T22 uygulanmıştır. Aşılama öncesi çeliklere T22 uygulaması 1103P anacında aşı bölgesinde kallus oluşumunu pozitif yönde etkilemiştir. İkinci uygulamada, T22, T22-ERS ve DR plastik tüplere dikimden önce (köklenme) aşılı çeliklere bazaldan uygulanmıştır. Kalluslenme ve köklenme aşamalarındaki T22 uygulamaları üç anaçta da fidan randımanına pozitif yönde etkili olmuştur. T22-ERS uygulaması üç anaçta da BBFR'ı negatif yönde etkilemiştir. Toplam fidan randımanı %39 to (Ramsey, T22-ERS) ile % 96(1103P, T22); BBFR ise % 13 %(110R, Control) ile % 74 (1103p, T22) arasında değişmiştir. İkinci aşamada, 1103P, 110 R, 5BB, 1613C ve Ramsey anaçlarına Royal çeşidi aşılı tüplü fidanlar kullanılmıştır. Aşılı tüplü yenice asmalar açık alanda yetiştirilmiştir. Vejetasyon periyodu sonunda yenice asmalarda sürgün ve kök gelişme parameteleri saptanmıştır. BP uygulamalarının aşılı tüplü asma fidanlarına etkisi anaçlara ve uygulamalara göre değişmiştir. Üçüncü uygulamada, DR ve T22-ERS uygulamaları fidanların sürgün ve kök gelişimini olumlu yönde etkilemiştir. Sonuç olarak, aşılı tüplü asma fidanı üretiminde daha yüksek oranda BBFR için dikim öncesi aşılı çeliklere bazaldan T22 uygulaması; bağa dikilen yenice asmaların daha iyi gelişmesi için DR uygulamaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effects of commercial formulations of the biopreperat (BP) applications on grafting success, final take and quality of grafted and potted plant propagation and vegetative development of potted grafted grapevine plants. Two biopesticide (T22 planter box (Trichoderma harzianum Rifai KRL-AG2) and T22-ERS (Trichoderma harzianum Rifai KRL-AG2+endo mychoriza) and biostimulant (disperroot) were tested in the study. In the study consists of two period (vine sapling production and growing of young grapevine sapling). In a first periyod, the cuttings of 1103 P, 110 R and Ramsey rootstocks and scions of Royal grape cultivar at the period of grapevine sapling production were used. Scions of Royal cultivars were grafted by omega grafting machine on rootstock cuttings. Grafted cuttings were potted in polyethylene bags (1 liter volume) containing 1:1 perlite peat mixture. Grafted cuttings in greenhouse were allowed to grow for about two months. In the first practice, T22 was applied to base of rootstock cuttings at pre-grafting in the callusing period. T22 application at pre-grafting was a positive effect on callus formation ratio at graft union in 1103 P. In the second practice, T22, T22-ERS and DR were applied to base of grafted cuttings at pre-planting in the rooting period. T22 treatments (callusing and rooting) to grafted cuttings was had a positive effect on the final take ratios and in three rootstocks. T22-ERS treatment to grafted cutting was had a negative effect in the ratios of first grade sapling. Final take ratios ranged from 39 % to (Ramsey, T22-ERS) 96% (1103 P, T22); the ratios of first grade sapling varied from 13,0 %(110 R, Control) to 74,0 % (1103 P, T22). In a second period, potted grafted saplings of Royal cultivars on 1103P, 110 R, 5 BB, 1613 C and Ramsey rootstocks were used. In the third practice, T22, T22-ERS and DR were applied to grafted and potted plants. Grafted and potted plants were grown in open areas. The shoot and root growth parameters were determined at the vegetation end. Effect of BP applications to young saplings in pot on growing parameters of shoot and root were changed according to rootstocks and treatments. DR and T22-ERS treatments to young saplings in pot were had a positive effect on the shoot and root growing parameters of young saplings. The result of, T22 application to grafted cutting at the pre-planting (rooting) was recommnended for higher first grade saplings of grafted and potted plant propagations in grapes. In addition, DR or T22-ERS applications were advised for shoot and root development of young saplings planted vineyard. Keywords : Vitis vinifera L., Trichoderma, Mychorrizal, Shoot, Root, Development