Sürdürülebilir mimarlık kapsamında enerji etkin peyzaj tasarım yaklaşımları
Energy efficient landscape design approaches in sustainable architecture context
- Tez No: 420592
- Danışmanlar: PROF. DR. TANAY BİRİŞÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Peyzaj Mimarlığı, Energy, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir mimarlık, enerji, peyzaj, enerji etkin peyzaj tasarımı, Sustainable architecture, energy, landscape, energy efficient landscape design
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
İnsanoğlu varoluşundan itibaren doğa ile etkileşimde bulunmuş ve doğanın sahip olduğu kaynakları kullanarak varlığını sürdürmüştür. Endüstri devrimi sonrasında teknolojik gelişmeler ve yaşam biçimlerinin değişmesi ile enerji gereksinimi artmıştır. Bunun sonucunda azalan enerji kaynakları stratejik değerleri nedeniyle ülkeler için çok önemli hammadde olmuştur. Yeryüzündeki enerji kaynakları ve doğal kaynaklar sınırlıdır. Bu nedenle enerji kaynaklarının ve mevcut doğal kaynakların etkin olarak değerlendirilmesi ile korumacı tasarım yaklaşımları ortaya çıkmıştır. Enerji kaynaklarını koruma yaklaşımının, mevcut değerlerin korunmasının yanı sıra, sürdürülebilirliği ile yakınlaşması sonucunda, koruma ve sürdürülebilirlik olguları bir arada kurgulanabilmekte; bu noktada peyzaj mimarlığının sürdürülebilirlik bağlamında değerlendirilmesi ve enerji etkinliğinin sağlanması konuları gündeme gelmektedir. Tez kapsamında peyzaj tasarımı ile enerji etkinliğinin nasıl sağlanabileceği irdelenmiştir. Enerji etkin peyzaj tasarımı sayesinde, kentlerin beton blokları arasında sıkışan günümüz insanı ve doğa arasında nasıl bir bağ kurulabileceği üzerine çalışılmıştır. Peyzaj tasarım çalışmalarında enerjinin etkin kullanılması ve doğal kaynakların verimli bir şekilde değerlendirilmesine yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the beginning human beings have interacted with nature and continued their existence by using the sources nature has. After the industrial revolution energy need increased due to technological advances and changes in lifestyles. As a result of this, depleting energy sources became important raw materials for many countries because of their strategic values. Energy sources and natural resources on earth are limited. For this reason protective design approaches has emerged as energy sources and existing natural resources were used effectively. Current principles of the energy sources conservation discipline not only deals with conservation but also with sustainability. As these two concept approach each other in this discipline both the conservation and sustainability concepts can be conceptualized together. From this perspective landscaping architecture became topic of study focusing on sustainability and ensuring energy efficiency. This thesis examines how to ensure energy efficiency through landscape design and how a link can be established between the modern men trapped between concrete blocks and nature, thanks to efficient landscaping design. In the landscape design studies, some suggestions were given for effective used of energy and efficient use of natural resources.