Deneysel tıkanma ikterinde curcuminin oksidatif stres ve hepatik hasar ilişkisi
  1. Tez No: 420762
  2. Yazar: OSMAN BİLGİN GÜLÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KARATEPE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: curcumin, obstructive jaundice, hepatic damage
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmanın amacı curcuminin karaciğer oksidatif stresi üzerindeki etkisini değerlendirmektir. 30 sıçan onarlı üç gruba ayrıldı. Kolestaz koledoğun iki kez bağlanması ile sağlandı. Grup I sham-operasyonlu, grup II koledoğun kesilip bağlandığı, grup III curcumin tedavisi verilen grup olarak belirlendi. Grup III'teki sıçanlara curcumin 20 mg/kg dozunda koledoğun bağlanmasından 15 gün öncesinden başlanarak ve bağlandıktan sonra 7 gün daha devam edecek şekilde gastrogavaj yöntemi ile günde birkez verildi. Kontrol grubu olan grupII'ye eşit miktarda salin, curcumin yerine verildi. Karaciğer oksidatif stres belirteçleri karaciğer dokusundaki malondialdehid (MDA), SOD, NO, MPO ve redüklenmiş glutatyon gibi lipid peroksit miktarlarındaki değişime göre değerlendirildi. Karaciğer örnekleri ışık mikroskobu altında incelendi. MDA, SOD, NO, MPO ve GSH karaciğer doku miktarları curcumin ve koledok bağlanan gruplar (grup II) arasında anlamlı derecede farklıydı. (sırasıyla P =0.006 ve0.001). Grup III'te, genişlemiş hepatosit ve ödemde belirgin azalma gösterilmiştir. Işık mikroskobunda histopatolojik olarak sirotik karaciğer dokusu kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha azdı. Bu çalışmanın sonuçları göstermiştir ki curcumin oksidatif stresi minimize ederek, lipid peroksidasyonunu azaltarak, glutatyonu redükleyerek ve sonuç olarak da inflamatuar sitokin ekspresyonunu azaltıp inflamatuar hasarı inhibe ederek karaciğer fonksiyonlarını geliştirip karaciğer hasarını azaltmaktadır. 32
Özet (Çeviri)
Introduction: The goal of this study is to evaluate the effects of curcumin on hepatic oxidative stress. Material and methods: Thirty rats were divided into 3 groups of ten each. Cholestasis was achieved by double ligature of the common bile duct. Group I, sham-operated, group II, our control group, ligation and division of the common bile duct (BDL), group III, curcumin-treated and BDL ligated group. In group III, rats were administered curcumin at a dosage of 20 mg/kg once a day by gastrogavage, starting from 15 days pre-BDL to 7 days post-BDL, and to the control group (group II) an equal volume of corn oil was administered instead. Hepatic oxidative stress markers were evaluated by changes in the amount of lipid peroxides, measured as malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), nitric oxide (NO), myeloperoxidase (MPO), catalase (CAT) and reduced glutathione (GSH) in the liver tissue. Liver samples were examined under light microscope. Results: All parameters between the sham-operated group (group I) and the other two groups (group II and III) were statistically different. The liver-tissue levels of MDA, SOD, NO, MPO, CAT and GSH were significantly different between the curcumin and BDL groups (group II) (p < 0.05). In group III, significant reductions in the size of enlarged hepatocytes and the oedema were demonstrated. In light microscopic examination, histopathologically cirrhotic level of the liver tissue was statistically lower than the control group (p < 0.05). Conclusions: The results of the current study revealed that curcumin improved hepatic functions and reduced hepatic injury by minimizing oxidative stress, decreasing the liver lipid peroxidation, reducing glutathione and as a result recovering the scavenger enzyme activity.