Akut miyokard infarktüsünde primer ptca yapılan hastalarda, hastaneye başvuru anında bakılan sodyum düzeylerinin hastane içi morbidite ve mortalite ile ilişkisi
Patients undergoing primary pci in acute myocardial infarction plasma sodium levels at thetime of admission hospital relationship between in-hospital morbidity and mortality
  1. Tez No: 420783
  2. Yazar: MEHMET BOZBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH TAYYARECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hiponatremi, Akut miyokard enfarktüsü, ST yükselmeli miyokard enfarktüsü, Primer PCI, Hyponatremi, Acute myocardial infarction, ST elevation myocardial infarction, Primer PCI
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda ST yükselmeli miyokard enfarktüsü (STYME) ile hastaneye başvuran ve primer PCI yapılan hastalarda hastaneye başvuru anında bakılan sodyum düzeyinin hastane içi morbidite ve mortalite ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 1 Şubat 2011 - 1 Eylül 2011 tarihleri arasında hastanemiz acil servisine başvurup STYME tanısı alan ve semptomların başlangıcından sonra ilk 12 saat içinde (hemodinamik bozukluğu olan ve göğüs ağrısı devam eden hastalar için ilk 18 saat) primer PCI işlemi yapılan 366 (312 erkek, 44 kadın) hasta dahil edildi ve prospektif olarak izlendi. Hastalar düzeltilmiş plazma sodyum düzeyine göre normonatremik, (plazma sodyum düzeyi: 136-145 mEq) ve hiponatremik (plazma sodyum düzeyi ≤135mEq) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Çalışmamız için hastanemiz Eğitim ve Planlama Kurulu (EPK)'ndan onay alınmıştır. Bulgular: Hastaların 310 tanesi normonatremi, 56 tanesi hiponatremi grubuna alındı. Hastane içi mortalite normonatremi grubundaki 310 hastanın 11'inde (% 3,5), hiponatremi grubundaki 56 hastanın 6'sında görüldü (%10,7). Bu bulgulara göre, hastaneye başvuru anında hiponatremi varlığı hastane içi mortaliteyi anlamlı derecede artırmaktadır. Hiponatremi ile birlikte kadın cinsiyet, > 65 yaş, anemi, çoklu damar hastalığı, Killip sınıfının > 1 olması, diyabet, hipertansiyon, aile öyküsü hastane içi mortalite artışı açısından anlamlı olarak bulundu. Çok değişkenli analizde hiponatremi varlığının hastane içi mortaliteyi bağımsız olarak artırdığı tespit edildi (OR=5,8, %95 GA=1,25 - 21,47, p< 0,1). Sonuç: ST yükselmeli miyokard enfarktüsü ile hastaneye başvuran ve primer PCI yapılan hastalarda hastaneye başvuru anında hiponatremi varlığı hastane içi mortaliteyi artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: We investigated that relationship between sodıum levels defıned as contact hospital on in hospital morbidity and mortality in patients undergoing primary PCI for ST segment elevation myocardial infarction (STEMI) Material and Method: This study included 366 patients (312 men, 44 women) who admitted to our Emergency Department between 1 February 2011- 1 September 2011 for STEMI and treated with primary PCI in the first 12 hours after onset of symptoms (hemodynamic instability and ongoing chest pain patients for first 18 hours). Patients were divided into two groups according to corrected level of plasma sodium; normonatremia ( plasma sodium level:136 – 145 mEq/dl) and hyponatremia (plasma sodium level: ≤135 mEq/ dl). Results: Of 366 patients, 310 patients were in normonatremia group and 56 patients were in hyponatremia group. In-hospital mortality developed in 11 of 310 normonatremic patients ( % 3.5) and 6 of 56 hyponatremic patients (%10.7). According to these signs the presence of hyponatremia at hospital admission had significantly increased in-hospital mortality. Hyponatremia with female gender, age >65, anemia, multivessel disease, Killip class >1, diabetes, hypertension, family history had significantly increased in-hospital mortality. In multivariate analysis, presence of hyponatremia was found independently increased of in-hospital mortality (OR= 5.8 95% CI:1.25 -21.47, p=0.02) Conclusion: In patients with STEMI and ondergoing primary PCI, presence of hyponatremia at the time admission of hospital, increases in-hospital mortality.