Hizmet sektöründe kurumsal imaj algısı: Türk Hava Yolları örneği
Corporate image perception in servi̇ce sector: The case of Turkish Airli̇nes
- Tez No: 420829
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER BAKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İmaj, Kurumsal İmaj, Hizmet, Hizmet Sektörü, Türk Hava Yolları, Image, Corporate Image, Service, Service Sector, Turkish Airlines
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
İnsanların, algılamaları neticesinde zihinlerinde oluşturduğu bir fotoğrafa benzetilen imaj, günümüz işletmelerinin olmazsa olmazlarındandır. O, işletmenin hemen her türlü görselinden, etkinliğinden, kalitesinden ve iletişiminden oluşmaktadır. Hatta, günümüz iletişim çağında imajsızlık mümkün değildir. Ama önemli olan onun kendiliğinden değil istenilen doğrultuda oluşturulmasıdır. Çünkü günümüzde insanlar, herhangi bir şeyi tercih ederlerken onun imajına bakmakta, sahip olduğu imajı doğrultusunda da hüküm vermektedirler. Bu nedenle elle tutulup gözle görülemeyen soyut üretim yapan, gün geçtikçe hayatın her alanında varlığını daha fazla hissettiren hizmet sektörü, diğer sektörlerden daha fazla imaja ihtiyaç duymaktadır. Türk Hava Yolları örneği üzerinden hizmet sektöründe kurumsal imaj algısının incelendiği bu çalışma, Konya evreninde 573 kişi ile yüz yüze anket yöntemiyle elde edilmiş bilgilerin analizini içermektedir. Çalışmada kurumsal imajı oluşturan dört faktör tespit edilmiş, bu faktörler içerisinde en önemli görülenin ise, kalite faktörü olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Image, similar to a photo created in the minds of people as a result of perception of their minds, is an indispensable part of today's businesses. It consists of almost all kinds of visual business, the quality, effectiveness and communication of businesses. In fact, it is not possible not to have an image in today's communication age. But the important thing is that it should not be created spontaneously but in a desired direction. Because people today consider image when they prefer something and they decide in accordance with the image. Therefore, service sector, which is intangible and invisible, which carries out abstract production and makes its presence increasingly felt in all areas of life, needs image more than any other sector does. This study investigates corporate image perception in service sector throughTurkish Airlines example and includes the analysis of data acquired through face to face survey method with 573 people in Konya universe . In the study four factors have been identified that make up the corporate image, and it has been concluded that the most important of these factors is the quality factor.