Orientalism in Lord Byron's letters and journals concerning Ottoman Empire
Lord Byron'ın mektup ve günlüklerinde Osmanlı Devleti'ne ilişkin şarkiyatçılık
  1. Tez No: 421533
  2. Yazar: EDA KEVSER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BAKTIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, İngiliz Dili ve Edebiyatı, History, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Lord Byron, Şarkiyatçılık, Osmanlı Devleti, Ali Paşa, Doğu, Lord Byron, Orientalism, Ottoman Empire, Ali Pasha, East
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, Lord Byron'ın mektup ve günlüklerinde işlediği Şarkiyatçılık ve ağırlıklı olarak Osmanlı Devleti'yle ilgili yorumlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Romantik olarak sınıflandırılan ünlü eserlerinin yanı sıra, Lord Byron, fikirlerini, eleştirilerini ve karşılaştığı olaylara ilişkin izlenimlerini yazdığı mektuplar aracılığıyla da iletmektedir. Bu nedenle, Doğu Seyahati sırasında yazdığı mektupları, gerçek hayata dayalı deneyimlerinden dolayı Byron'ın şarkiyatçılığını en iyi yansıtan temsiller olarak görülmektedir. Bu düşünce göz önünde bulundurularak, bu çalışmada Lord Byron'ın Şark'ı nasıl işlediği ve betimlediği, Türklerle, özellikle Ali Paşa ile olan yakın etkileşimleri detaylıca incelenecektir. Lord Byron Doğu seyahati nedeniyle ayrıcalıklı bir konumda görülüyor olmasına rağmen, bu çalışmada, şairin Doğulu insanlarla karşılaşmasının, onları betimlemesine dikkate değer bir katkı sağlayıp sağlamadığı sorgulanmaktadır. Byron'ın mektup ve günlükleri şairin ölümüne dek yayınlanmadığından toplum onayı kaygısından uzaktır ve çağdaşlarının eserlerinden daha az“egzotik”bir Şark izlenimi taşımaktadır. Yine de, şairin kafa karışıklığı ve kararsız yapısı onu çağdaşlarına benzer bir söylemi seçmeye itmiş ve Şark, özellikle de Osmanlı Devleti hakkındaki olumlu ve duygudaş yorumlarını çürütmesine sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the Orientalism Lord Byron employs in his letters and journals and mostly focuses on his commentaries concerning the Ottoman Empire. In addition to his famous works that are classified to be Romantic, Lord Byron also writes letters to convey his ideas, criticism and reflections of the incidents he comes across. The letters he sends during his tour to the East, thus, can be regarded as the best representations of his Orientalism since they are based on true-to-life experiences. With this in mind, in this thesis, how Lord Byron employs and portrays the Orient, his close interactions with Turks, and especially Ali Pasha, are excavated in detail. Even though Lord Byron is considered to be privileged for his Oriental tour, in this thesis, it is questioned whether the poet's real encounters with the Eastern people contribute notably to his portrayal of them, or not. As Byron's letters and journals are not publicized till his death, thus they are far from public approval; his impressions of the Orient are less“exotic”than the works of his contemporaries. Still, his confusion and indecisiveness drive him to pick a rather similar discourse, causing him to refute his positive or sympathizing commentaries of the Orient and Ottoman Empire, in particular.