Kur'an'daki mucize haberlerine yaklaşımlar: İbn 'Âşûr ve Muhammed Esed örneği
The Explanations of miracles in the Quran: The examples of Muhammed Esed and Ibn 'Âşûr
  1. Tez No: 421539
  2. Yazar: ZEYNEP GÜRLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÖRENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mucize, Muhammed Esed, İbn 'Âşûr, Kur'an Mesajı, et-Tah}rîr ve't-Tenvîr, Miracle, Muhammed Esed, İbn 'Âşûr, The Message of the Quran, et-Tah}rîr ve't-Tenvîr
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kur'an'daki mucize haberleri kapsamında çalıştığımız bu tez giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, tezin konusu, amacı, önemi ve yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, mucize, Kur'an'da mucize anlamında kul-lanılan kavramlar, mucizenin özellikleri ve çeşitleri anlatılmıştır. İkinci bölümde, mucize konusundaki yaklaşımlarını değerlendirdiğimiz Tâhir İbn 'Âşûr ve Muhammed Esed''in hayatlarıve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Tezimizin ana kısmını oluşturan üçüncü bölümde Kur'ân-ı Kerim'de geçmiş Peygamberlerin ve Hz. Muhammed'in mucize haberleri ele alınmıştır. Geçmiş peygamberlerin mucize haberleri ile alakalı bölümde Hz. Nûh, Hz. Hûd, Hz. Lût, Hz. Şuayb, Hz. Sâlih, Hz. Îsâ ve Hz. Mûsâ'nın mucize haberleri sunulmuştur. Diğer kısımda ise Hz.Muhammed'in Kur'an'daki mucizeleri olarak değerlendirilen olaylar zikredilmiştir. Bu mucize haberleri Muhammed Esed ve İbn 'Âşûr'un tefsirlerinden hareketle değerlendirilmiş, bu yaklaşımların değerini tespit etmek için başka tefsirlerdeki açıklamalara yeri geldikçe işaret edilmiştir. Sonuç kısmında, iki müfessirin görüşleri mukayeseli olarak sunulmuştur. Mu-hammed Esed'in mucize haberleri ile alakalı rivayetlere fazla itibar etmediği, bu olayları genelde sembolik olaylar olarak değerlendirdiği görülmüştür. İbn 'Âşûr'un ise olayların gerçekte vuku bulduğunu ifade eden açıklamalardan sonra zaman zaman kelimelere mecaz ve kinaye anlamları verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The thesis is about miracle events in Quran. It comprises of introduction, pro-cess and result. In the introduction section, it informs about the thesis's subject, goal, importance and method, It tells us it is about miracle, concepts which is used instead of miracle, the features of miracle and kinds of miracle in the first section. It informs about Tâhir İbn 'Âşûr's life and Muhammed Esed's life and their works in the secand section. It is exsplained the miracles of previous prophets and Hz. Muhammed's mirac-les in the third section which is the most important part of the thesis. After we had de-signated the miracle events in Quran, we tried to explain the verse of Quran. We classi-fiedthe verse of Quran. So we didn't repeat the same thing. It is explained the miracles of Hz. Nûh, Hz. Lût, Hz. Lût, Hz. Şuayb, Hz. Sâlih, Hz. Îsâ and Hz. Mûsâ. Also it is narrated Hz. Muhammed's miracles. It is benefited from explanation of Muhammed Esed and İbn 'Âşûr. In the result section, it is compared the opinions of these people. It is unders-tood that Muhammed Esed had evaluated the miraclesin a symbolic way. But İbn 'Âşûr had explanied the miracles ironically.