Demokrasi, ekonomik özgürlükler ve büyüme: Teori ve ampirik uygulama
Democracy, economic freedoms and growth: Theory and empirical applications
- Tez No: 421555
- Danışmanlar: PROF. DR. NISFET UZAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Democracy, economic freedoms, institutions, economic growth, panel data analysis, principal component analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu doktora tezinin temel amacı kurumsal yapının iktisadi büyüme üzerindeki etkisini farklı gelir düzeylerine göre sınıflandırılmış ülkeler için incelemektir. Bu amaç doğrultusunda bu çalışmada demokrasi, ekonomik özgürlük ve iktisadi büyüme arasındaki ilişkiler 1995-2013 dönemi yüksek, yüksek orta, düşük orta ve düşük gelirli ülkeler için panel veri yöntemi (panel birim kök, panel eşbütünleşme, panel nedensellik) ile araştırılmıştır. Bu kapsamda çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde demokrasi, ekonomik özgürlükler ve ekonomik performansa yönelik kavramsal çerçeve ve teorik ilişkiler açıklanmıştır. İkinci bölümde, Kurumcu İktisat Yaklaşımı üzerinde durulmuş ve kurumların iktisadi büyüme üzerindeki etkisi açıklanmıştır. Son bölümde, ekonometrik model tanımlanmış ve ilgili model tahmin edilmiştir. Tüm ülke grupları için ampirik bulgular şöyledir: i) Panel eşbütünleşme testi kurumlar ve iktisadi büyüme arasında uzun dönemli bir denge ilişkisini doğrulamaktadır. ii) Panel eşbütünleşme katsayı tahmin sonuçları kurumsal niteliğin iktisadi büyüme üzerinde pozitif etkisi olduğunu göstermektedir. iii) Panel nedensellik testleri kurumlar ve iktisadi büyüme arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisini desteklemektedir. Çalışmanın sonuç bölümünde tahmin sonuçları değerlendirilmiş ve çeşitli politika önerileri sunulmuştur. Anahtar Kavramlar: Demokrasi, ekonomik özgürlükler, kurumlar, iktisadi büyüme, panel veri analizi, temel bileşenler analizi.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this PhD thesis is to examine the impacts of the institutional structure on economic growth for countries classified by income levels. For this purpose, this study investigates the relationships among democracy, economic freedom, and economic growth using data for high-income, upper-middle-income, lower-middle-income, and low-income countries over the period of 1995-2013 through panel data method (panel unit root, panel cointegration, panel causality analysis). Within this scope, the study consists of three chapters. In the first chapter, the conceptual framework and theoretical relationships for democracy, economic freedom, and economic performance are represented. In the second chapter, the institutional economics approach is emphasized, and the impact of institutions on economic growth is explained. In the last chapter, the econometric model is defined and estimated. The empirical findings for all groups of countries are as follows: i) The panel cointegration test confirms a long-run equilibrium relationship between institutions and economic growth. ii) The panel cointegration coefficient shows that institution quality has positive effects on economic growth. iii) The panel causality tests support a bidirectional causality between institutions and economic growth. The study concludes with an evaluation of estimation results and some policy proposals.