Sultan Şahinşâh (Melikşâh) Devri Türkiye Selçuklu tarihi (H. 503 - 510 / M. 1110 - 1116
Political history of Turkey Seljuks in Sultan Shahinshah's Period (H. 503 - 510 / m. 1110 - 1116
- Tez No: 421704
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şahinşâh, Melikşâh, Mesud, I.Kılıç Arslan, Dânişmendli, Selçuklu, Shahinshah, Kilich Arslan, Mesud, Danishmend, Seljuks
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Türkiye Selçuklu Devleti'nin en önemli sultanlarından biri olan Şahinşâh (Melikşâh), devletin duraklama ve buhran döneminde tarihi bir rol üstlenerek, merkezî otoritenin yeniden sağlanmasına, hattâ güçlenerek toparlanmasına vesile olmuş bir hükümdârdır. Şahinşâh (Melikşâh), cesur, akıllı, yiğit, çalışkan, ama aynı zamanda şanssız bir sultandır. Kendisinden biri büyük, iki de küçük erkek kardeşi olmasına rağmen üzerinde taşıdığı güzel hasletler sebebiyle babası Sultan I. Kılıç Arslan tarafından henüz 11 yaşındayken Musul'da vekil tayin edilmiştir. Şahinşâh (Melikşâh), Anadolu'ya gelerek Türkiye Selçuklu Devleti'nin başına geçtiğinde ise 14 yaşında bir çocuktur. Bizans İmparatorluğu'na karşı birçok sefer düzenleyerek mücadele etmiş, Anadolu'nun Türk yurdu olarak kalması için çalışmıştır. Sultan Şahinşâh (Melikşâh), altı yıl gibi kısa, ama bir o kadar da başarılı bir hükümdârlık döneminin ardından, kendi adamlarının ihânetine uğramıştır. Dânişmendlilerin kışkırtması ve vesâyetinde olan ağabeyi Mesud tarafından yakalatılarak 21 yaşında, hazin bir şekilde öldürülmüştür.
Özet (Çeviri)
One of the most important sultan of Turkey Seljuks Shahinshah, he has played a rol state of stagnation and crisis period of the history. He has been restorated of central authority and instrumental in the recovery of an even stronger ruler. Sultan Shahin Shah is a brave, fearless, alert, intelligent and victorious, but so far it is a very unfortunate ruler. By his father Kilich Arslan I. in addition to being the largest of the children and he virtues have been appointed to carry on because the crown was determined. He was only fourteen years old when the head of state by title“shahin of shahs”. Sultan Shahinshah six years but less so after a successful reign, as a result of to betray his mans. He's brother Mesud by which the tutorship of Danishmendids. Shahinshah is captured and killed by his brother Mesud, when he died twenty one years old.