Towards a dominant party system in Turkey during the post - 2002 period
2002 sonrası dönemde, Türkiye'de hâkim parti sistemine doğru
  1. Tez No: 421779
  2. Yazar: ESRA BALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ BAŞKAN CANYAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Partiler ve Parti Sistemleri, Türkiye'deki Parti Sistemleri, Hâkim Parti Sistemi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Political Parties and Party Systems, Party System in Turkey, Dominant Party System, Justice and Development Party
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tezde, Türkiye'de, 2002'den günümüze, çok partili sistem içinde bir hâkim parti sisteminin oluşup oluşmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Bu konuyu inceleyebilmek için Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, AKP, 2002'de çok kısa sürede iktidara gelmesinin nedenleri ve AKP'nin izlediği politikalar incelenmiştir. Bu çalışma, AKP iktidarının uzun yıllar devam edip edemeyeceği hakkında daha doğru yorum yürütmemize olanak sağlayacaktır. Sonuç olarak, AKP'nin 2002'den beri girdiği bütün genel ve yerel seçimleri kazanması, 2015'te dördüncü kez tekrar tek başına iktidara gelmesi onun hâkim parti olarak tanımlanabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at analyzing whether a dominant party system is emerging within a multiparty system in Turkey since 2002. In order to make this assessment, the causes that pave the way for the rise of the Justice and Development Party, JDP, to power, and its policies are examined. This study will provide a clear assessment of the possibility of maintenance of the JDP's ascendancy. As a result, it argues that the JDP can be defined as a dominant party due to its victory in 2015 general elections in addition to its victories in both the general elections and the municipal elections since 2002.