News stories and reflections of political interests: A critical discourse analysis of the representation of General Augusto Pinochet in the British media
Gazete haberleri ve politik çıkarların yansıması: General Augusto Pinochet'nin İngiliz medyasında temsili üzerine eleştirel söylem analizi
- Tez No: 421778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LYNDON CHARLES SAMUEL WAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Critical discourse analysis, Pinochet, The Guardian, The Times, Labour, Conservative, Eleştirel Söylem Çözümlemesi, The Guardian, The Times, Labour, Conservative
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Chile experienced 17 years a military dictatorship after General Pinochet seized power in a military coup d'état that overthrew the democratic government of President Allende in 1973. More than forty years have passed since the military intervention and Pinochet remains a divisive figure in Chile and around the world. Using critical discourse analysis this thesis considers news stories about Pinochet in two leading British newspapers with different political orientations. An analysis is undertaken to investigate how these newspapers represent social actions and actors in ways which reflect their political views. The analysis is contextualized by a description of the events and issues leading to the military intervention of Pinochet. Relations between Pinochet and the U.K governments at the time are also examined in order to understand the links between the military regime and Britain. This analysis examines lexical strategies in news stories covering three pivotal events related to Pinochet: the Plebiscite in Chile in 1988, the detention of Pinochet in London in 1998 and the death of Pinochet in 2006. The aim of this thesis is to identify the discourses evoked from the representations of Pinochet and other social actors and reveal how these are associated with particular views and ideas. It is found that newspapers reflect their political interests and orientations in the stories.
Özet (Çeviri)
Şili, General Pinochet'nin Başkan Allende'nin demokratik hükümetini askeri darbe ile devirmesinin ardından 17 yıl askeri diktatörlük yaşadı. Askeri müdahalenin üzerinden geçen 40 yılın ardından Pinochet halen Şili ve Dünya'da ayrıştırıcı bir figür olarak bilinmektedir. Bu tez, eleştirel söylem analizi yöntemi kullanarak Pinochet'nin, farklı politik yönelimdeki başlıca iki İngiliz gazetesinde yayınlanan haberleri ele almaktadır. Bu gazetelerin, sosyal eylem ve aktörleri, kendi politik görüşleri üzerinden nasıl sunduğu incelenerek analiz edilmiştir. Analiz, Pinochet'nin askeri müdahalesine öncelik eden olay ve sorunların tanımlamaları ile uygun bağlama yerleştirilmiştir. Askeri rejim ile İngiltere arasındaki bağı anlamak için Pinochet ve Birleşik Krallik arasındaki o zamanki ilişkiler de incelenmiştir. Bu analiz, Pinochet ile ilgili üç esas olay üzerinden haberlerdeki dil ve kelime kullanmındaki stratejileri incelemektedir: 1988'deki Şili halk oylaması, Pinochet'nin 1998'de Londra'da tutuklanması ve 2006'da Pinochet'nin ölümü. Bu tezin amacı, Pinochet'nin ve diğer sosyal aktörlerin temsilinin çağrıştırdığı söylemleri belirlemek ve bunların belirli görüş ve düşüncelerle nasıl bağlantılı olduğunu ortaya koymaktır. Gazetelerin, haberlerinde kendi politik çıkarlarını ve yönelimlerini yansıttıkları tespit edilmiştir.