Bazı antibiyotik atıklarının atık sulardan adsorpsiyon yöntemiyle giderilmesi
Removal of some antibiotic wastes from waste waters using adsorption method
  1. Tez No: 422151
  2. Yazar: MUSTAFA TAMER UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sepiyolit, Bağ Budama Atığı, Aktif Karbon, Adsorpsiyon, TOK, KOİ, Eritromisin, Oksitetrasiklin, Tanning, Vineyard Puring Waste, Activated Carbon, Adsorption, TOC, COD, Erythromycin, Oxytetracycline
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Sunulan çalışmada, yaygın kullanım alanına sahip Oksitetrasiklin (OTC) ve Eritromisin (ETC) antibiyotik etken maddelerinin belirli konsantrasyondaki çözeltileri kullanılarak, adsorpsiyon yöntemiyle giderim performansları incelendi. Adsorbent olarak bağ budana atığı, sepiyolit (lüle taşı) ve aktif karbon kullanıldı. Deneylerde, temas süresi, başlangıç konsantrasyonu, katı/sıvı oranı, sıcaklık ve süspansiyon pH'sı gibi parametrelerin etkisi incelenerek atık suda meydana gelen absorbans, kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ve toplam organik karbon (TOK) değişimleri araştırıldı. Her üç adsorbentle yapılan deneylerde; yaklaşık bir saat sonucunda adsorpsiyonun dengeye ulaştığı gözlendi. Son derece kısa olan bu süre, adsorpsiyon prosesinde tüm bileşenler için fiziksel etkileşimlerin baskın olduğunu gösterdi. İncelenen tüm parametrelerde genel olarak, aktif karbon ile yüksek giderimler elde edildi. Her iki etken madde için 2,0 g/L oranları kullanıldığında yaklaşık %80 oranında, pH değişimine bağlı giderimler incelendiğinde ise OTC giderimi düşük ve ERT giderimi ise nispeten yüksek pH değerlerinde daha fazla giderimlerin gerçekleştiği görüldü. Ayrıca ERT için 120 dakika sonunda TOK giderimi % 40 gerçekleşirken, OTC için bu oran yaklaşık % 90 ile % 95 oranında görüldü. Sıcaklık etkisi incelendiğinde ise OTC için 288 K'de yüksek oranda giderim sağlanırken, ERT için 308K'de maksimum giderimler gerçekleşti. Sonuç olarak; her üç adsorbentin performansları karşılaştırıldığında sırasıyla sepiyolit, bağ budama atığı ve maksimum adsorpsiyonun aktif karbon kullanıldığında gerçekleştiği (%100) görüldü. Ayrıca, sunulan çalışmanın, gelecekte çevresel kirlilik oluşturma potansiyeline sahip tıbbi kaynaklı atık suların arıtılması ve çevresel etkilerinin azaltılması yönündeki çalışmalara öncülük ve katkı sağlayabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the removal performances of Oxytetracycline(OTC) and Erythromycin(ETC), the active ingredients of some widely used antibiotics, was investigated by using certain concentrations with the help of adsorption method. Vineyard puring waste, sepiolite and activated carbon were used as adsorbents. The effect of contact time, the initial concentration, the solid/liquid ratio, temperature and pH of the suspension was investigated in the experiments to determine the adsorbance of the waste water and changes in the chemical oxygen demand(COD) and total organic carbon(TOC). It was observed that the adsorption reached the equilibrium after one hour depending on the experiments by using three different adsorbent. This extremely short period of time demonstrated that physical interactions were dominant for all components in the adsorption process. At all parameters that were examined, generally high removals by activeted carbon have been obtained. When 2,0 g/L ratios were used for the two active substances; approximately 80% rate of removals were observed, OTC removal was low when removals were examined depending on pH change, and ERT removals occured rather more at high pH values. Also, whereas 40% TOC removal occured for ERT after 120 min., this ratio was observed as approximately 90% and 95% for OTC. When the temperature effect is examined; while high rate remove was occuring for OTC at 288 K although it was occuring for ERT at 308 K. In conclusion, when the performances of the three adsorbents were compared, it has been observed that respectively sepiolite, vineyard puring waste and maximum adsorption took place when the activated carbon was used. Moreover, the presented work is one of the pioneering examples which helps to purify the medical depended waste water that has a potential of creating environmental pollution in the future, together with the contribution to studies which are dealing with decreasing the environmental effects.